Деца от цяла България отбелязаха Световния ден за борба с диабета

Региони

14-11-2017, 20:48

Снимка:

Община Вeлико Търново/"Докосни дъгата"

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С усилията на баронеса Денислава Ангелова НЗОК осигурява безплатни инсулинови помпи на диабетиците

Денислава Ангелова и Веселин Плачков - двама плевенчани с големи сърца

Баронеса Денислава Ангелова, Веско Плачков и компания зарадваха малчугани

Веселин Плачков и Денислава Ангелова зарадваха малчугани в Националната седмица на четенето

Д-р Денислава Ангелова: Нека не забравяме родовата си памет и да бъдем добри

За връзката майка-дъщеря и талантливите ни деца - разказва д-р Денислава Ангелова

Д-р Денислава Ангелова: Нищо не е трудно в този живот, ако е направено с любов

Д-р Денислава Ангелова: Животът е много по-свободен и красив, когато стремежът за доброто не боледува

Асоциация „Докосни дъгата" събира деца от цялата страна с музиканти, певци и футболисти по случай Световния ден на диабета

Асоциация „Докосни дъгата" събира във Велико Търново деца от цялата страна с музиканти, певци и футболисти

Асоциация "Докосни дъгата" и RDMK се събраха по "плевенска линия" (Видео)

Асоциация "Докосни дъгата" и ПФК "Левски" сбъдват мечтите на деца с диабет

Диабетният лагер "Докосни дъгата“ създаде незабравими спомени за десетки деца и младежи

Футболисти и музиканти подкрепят втория детски диабетен лагер на Асоциация "Докосни дъгата"

Танцовият състав при НЧ "Ракитин" подкрепи каузата на асоциация "Докосни дъгата" срещу диабета

Асоциация „Докосни дъгата“ направи нови дарения на деца с диабет тип 1 и представи новите си членове

Асоциация „Докосни дъгата“ дари една незабравима празнична вечер на деца с диабет тип 1

Дадено бе начало на нова благотворителна кампания, която е в подкрепа на деца, диагностицирани със заболяването

Ученици от цяла България се събраха в Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново за да отбележат Световния ден за борба с диабета. Училището даде начало на нова благотворителна кампания в старопрестолния град, която е в подкрепа на деца, диагностицирани със заболяването. Първата кауза е осигуряването на инсулинова помпа за малкия Борис от Русе, който е само на година и два месеца.

Инициативата е на асоциация "Докосни дъгата“ с председател Денислава Ангелова, както и на дванадесетокласника от СГИ Тихомир Петров - едно от първите деца в диабетните лагери на асоциацията. Събитието бе подкрепено от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, от футболен клуб „Левски“, Спортна академия "Ивелин Попов“, Българската федерация „Шотокан карате - До“, Карате клуб „ИПОН“, отец Георги - игумен на Преображенски манастир, Ваня Кръстева, съветник на вицепремиер по здравни въпроси и др.

Срещата в училището започна с кратка презентация от страна на Тихомир, който разказа подробности за диабета и за дейността на "Докосни дъгата“, подчертвайки, че е срещнал истинска подкрепа в лицето на асоциацията и д-р Денислава Ангелова. 18-годишният ученик от години е на инсулин и знае колко важно е да имаш опора.

Д-р Ангелова от своя страна изтъкна, че е особено горда и щастлива да види Тихомир така отдаден на каузата, защото сред основните мисии на "Докосни дъгата" е да учи своите младежи да предават доброто.

Даниел Панов поздрави учениците и инициаторите на кампанията и подчерта, че е силно впечатлен от активността на младите хора и ангажираността им с обществени каузи. „Старата столица отново дава пример за единство - в името на по-добрия живот на децата, диагностицирани с диабет. Те не са по-различни и заслужават да водят пълноценен живот“, коментира Даниел Панов.

По време на срещата директорът на гимназията Виолета Йосифова обяви, че през следващите два месеца в училището ще бъдат събрани средства в подкрепа на малчугани и ученици със заболяването. Това ще бъде каузата и на коледния бал, посочи тя.

С топли думи към присъстващите се обърна и отец Георги, игумен на Преображенски манастир.

В отбелязването на Световния ден за борба с диабета се включиха още популярните изпълнители Дули и Муден от Руди, Муден Дули и Кукушев - лица на асоциация "Докосни дъгата", секретарят на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, треньорът на юношите на Левски Йордан Петков, Александър Славков - президент на Българската федерация „Шотокан карате - До“ и президент на карате клуб ИПОН, Влади Попов - директор на Спортна академия „Ивелин Попов“ и др.

Акцент в програмата на тържеството бе представянето на специален видеоклип, реализиран от ПФК "Левски" и асоциация "Докосни дъгата", в който капитанът на отбора Божидар Митрев се обръща към всички българи и призовава да бъдем по-добри към децата с диабет, за да им помогнем да сбъднат мечтите си и да растат щастливи.

Даниел Панов получи специален подарък от треньора на юношите на Левски Йордан Петков - футболна топка, подписана от играчите на мъжкия отбор. Академията на Ивелин Попов, представена от неговия брат - Влади, пък изненада градоначалника с 40 футболни екипа, които ще зарадват децата от местната школа. 

Подарък имаше и за гимназията - национална фланелка на българския капитан, дарена лично от него, която ще вдъхновява учениците.

В края на днешния празник бяха пуснати сини балони като знак на свободата за децата с диабет, а по-късно през деня Царевец светна в синьо в знак на подкрепа към хората, страдащи от болеста.

Д-р Денислава Ангелова, асоциация "Докосни дъгата": Учим нашите младежи, че трябва да предават доброто

"В националните диабетни лагери "Докосни дъгата“ ние учим нашите младежи, че трябва да предават доброто и в душите им да има много мир, смирение и синхрон. Аз съм горда, удовлетворена и щастлива, защото това виждаме днес в лицето на Тихомир и в лицето на тези деца, които той е успял да обедини в тази каузата. Диабетът не е болест, то е състояние. Децата с диабет са абсолютно нормални. Щастлива съм, че приятелите на Тихомир и децата от нашата асоциация днес пристигнаха от цялата страна, за да кажат силно и на глас „Аз имам диабет и това не ме прави различен“, посочи д-р Денислава Ангелова, председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата”. Тя отбеляза, че над 1 800 деца са болни от диабет и са инсулинозависими. Общо броят на заболелите с диабет в България вече преминава цифрата от половин милион.

Александър Славков, президент на БФШК: Ще допуснем деца с диабет да тренират безплатно при нас

"За децата с диабет е много добре да спортуват. Спортът намалява тяхната кръвна захар и по този начин реално им помагаме. Децата, записани в наши клубове или към федерацията, ще ги допуснем да тренират безплатно при нас. Имам вече едно такова дете, в Пирдоп - Камелия, която стана трета на световно първенство. Тя спортува безплатно. Обръщам се към всички клубове да проверят дали имат при тях такива дечица. За нас ще бъде чест да им помогнем в тази насока", заяви президентът на федерацията по шотокан карате.

Асен Марков, секретар на Министерството на младежта и спорта: Много ми се иска спортът да стане начин на живот и бъдеще за всички тези деца

"Поставили сме си цел всички деца с диабет чрез спорта не да водят борба с диабета, а да го преодоляват. Спортът е и бъдеще. Александър Славков и Йордан Петков са примери, при които спортът е станал техен начин на живот. Те са вдигали стадионите и залите на крака. Много ми се иска спортът да стане начин на живот и бъдеще за всички тези деца. С д-р Ангелова сме си говорили много за проблемите, които съпътстват всички тях. Ето, аз мога да кажа, че в държавните спортни училища няма никаква пречка деца, които имат съответните физически показатели и данни да продължат своето обучение. Говорих и с ректора на НСА, който също заяви, че няма никаква пречка децата, които имат спортни заложби да продължат своето висше образование като изберат спорта за своя професия. За това на всички вас желая да имате повече хъс и да бъдете устремени към целта, която ще си поставите", обърна се г-н Марков към учениците.