Докладът на ЕК: България е изпълнила част от препоръките, но предстои още работа

Политика

15-11-2017, 14:43

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Емил Радев: ЕК представи най-положителния доклад, който е получавала България

През януари, когато беше представен последния доклад за България, към страната ни бяха отправени 17 препоръки

Европейската комисия представя годишния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. В него се посочва, че страната ни е постигнала прогрес по всички препоръки, но не ги е изпълнила изцяло.
През януари, когато беше представен последния доклад за България, към страната ни бяха отправени 17 препоръки. Днес от ЕК отчитат, че по всички тези препоръки се работи, но никоя от тях не е изпълнена в задоволителна степен, както се изразяват от Комисията. Очаква се много повече законодателството да има практически резултати от тези, които се наблюдават в момента.
Като положителен момент от Брюксел изтъкват например изборът на членовете на Висшия съдебен съвет, който е бил прозрачен, според доклада. Има повече случаи и на справяне с организираната престъпност, но трябва да се работи по промени в наказателно-процесуалния кодекс, които са свързани с борбата с корупцията.
Именно във връзка с борбата с корупцията се препоръчва да се създаде ефективен орган, които да се занимава с това, а също така да се направят реформи в Закона за администрацията, за да укрепнат вътрешните инспекторати в държавната администрация, свързани пак с борбата с корупцията. От Брюксел очакват да се изготви пътна карта между всички български институции, които са свързани с борбата с корупцията. Освен това да се отстранят слабостите по разследването. Те очакват повече прозрачност.
Ето какво каза Франс Тимерманс, заместник-председателят на ЕК:
"За нас е ясно, че България постигна устойчив напредък в няколко области свързани с върховенството на закона. Препоръките, които отправяме към България, отчасти бяха изпълнени и приложени. Но все още остава какво да се постигне. Насърчаваме българските власти да продължат да ги осъществяват, да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъдат изпълнени всички препоръки и искаме да сме сигурни, че няма да има връщане назад в нито една област".
Следващият доклад за България ще бъде в края на 2018.