Пентагонът не би могъл да спре Тръмп, ако реши ядрен удар

Министър на отбраната няма право да налага вето върху ядрен удар

Шефът на Пентагона Джеймс Матис не може да спре Тръмп, ако президентът е решен на ядрен удар, заяви в интервю за "Политико", бившият секретар по отбраната на САЩ Уилям Пери. Той ръководи военния отдел при президента Бил Клинтън през 1994-1997.

"Министър на отбраната няма право да налага вето върху ядрен удар, това решение се взима от президента", коментира Пери. Според него, ръководителят на Белия дом може да се консултира с министъра на отбраната, ако пожелае, преди да даде заповедта.

"Той нарежда директно на стратегическото командване, не е наложително за това да бъде уведомен министъра на отбраната. За пет, шест или седем минути, времето, за което се взема решение за ядрена атака, министърът на отбраната дори не знае, че това се случва, докато не е станало твърде късно. Ако има повече време, а президентът иска да се консултира с министъра на отбраната, все едно, единственото нещо, което можеше да направи ... е да дава съвети", допълва Пери.

Пери смята, че Матис и секретарят Рекс Тилърсън играят "стабилизираща роля" в администрацията на Тръмп. "Но не те вземат окончателно решение по важни въпроси, свързани с националната сигурност. Решението се взима от президента" добавя бившият министър.

Той изразява мнение, че вероятността от ядрена война се е увеличила през последната година, отчасти поради президента Тръмп.