Т. Петкова: Мораториум върху добива на газ няма да е в интерес на бизнеса и гражданите

Правителството може да се похвали с много добри резултати в борбата със сивия сектор

Ако се наложи мораториум върху добива на газ, това ще означава, че ако в България има определени запаси от природен газ, те няма да бъдат използвани в интерес на българския бизнес и българските граждани. Това отговори на журналистически въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри днес годишната среща на решаващия орган на Асоциацията на европейската петролна индустрия в Гранд Хотел София.

По думите й, когато технологията е абсолютно безопасна и не са налице никакви законови пречки, подобно решение ще бъде много смело и трябва да да се направи много сериозен анализ.

Енергийният министър уточни, че един от основните приоритети на правителството е да работи за диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ. Според нея подобен мораториум върху добива на газ може да ограничи диверсификацията на природен газ.

Министър Петкова заяви още, че правителството може да се похвали с много добри резултати в борбата със сивия сектор, като доказателство за това е добрият икономически подем на България. „Виждате, че е налице е възможност да се отделя ресурс и за образование, както и за много други важни сфери в нашия живот. Това означава, че трябва да имаме необходим ресурс. За да има такъв ресурс, трябва да работим много добре и да се борим със сивата икономика, за да може тези пари да влизат в бюджета и те да се разпределят в българската икономика“, заяви енергийният министър, цитирана от БТА.

Теменужка Петкова увери, че се полагат много усилия и в борбата със сивия сектор в петролния бранш. По думите й това това са тежки битки, които тя се надява правителството да спечели.