Лекарите ни в Сърбия са били без разрешително според властите там

Не е възможно някой да прави това на територията на друга страна без съгласието й

„Българските лекари в Босилеград нямаха разрешително за извършване на медицински прегледи.“ Това заяви министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович, който коментира случая с българските лекари, информира местната агенция Танюг, цитирана от БТА.

„Трите лица“, по думите на министъра, са заявили, че нямат никакви забележки към действията на полицията, която „много коректно“ разговаряла с тях. Инициативата за проверката дошла от здравната инспекция в Ниш, която получила информация, че определени лица се намират на територията на Сърбия и извършват медицински прегледи без никакво разрешение. Инспекцията повикала полицията да установи за какво става дума.

„Ставаше дума за трима, не сме сигурни дали са лекари, защото нямахме компетенция да проверяваме такъв вид техни акредитиви, но те са дошли на територията на нашата република да извършват медицински прегледи на населението. Тъй като нямаха никакво разрешение, полицията ги извика в полицейското управление да установи самоличността им, да знаем кои са хората, които се движат из нашата страна и вършат здравни услуги без никакво разрешение“, каза Стефанович пред журналисти.

Той смята, че не е възможно някой да прави това на територията на друга страна без съгласието й, без определени разрешителни, без договор със здравни учреждения. Министърът добави, че след разговори с полицията българите са пуснати и са се върнали с автомобилите си в България.

„Тоест, нямаме никакво желание да причиняваме, на когото и да е, каквито и да са вреди, също така се надяваме всички, които идват в Сърбия, да спазват нашите закони. Не е възможно да дойдете в Сърбия и да се държите както искате. В Сърбия се дръжте в съответствие с нейните закони и няма да има никакви проблеми“, каза вътрешният министър.

„Тримата български лекари са дошли да извършат медицински прегледи по поката на Културно-информационния център /КИЦ/ на българското национално малцинство в Босилеград, а сръбските компетентни органи установили, че КИЦ не е упълномощен да организира медицински прегледи на населението, както и че прегледите са извършени без съгласие от министерството на здравеопазването или на Лекарската камара на Сърбия“, добавя местната информационна агенция Танюг.