Експерти от Пловдив и Тулуза обмениха опит в интеграцията и социалните дейности

Мисия Пловдив

16-11-2017, 08:32

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Гостите останаха изненадани от факта, че в България има медиатори

Работна среща по въпросите за интеграцията на хора от рискови групи обсъдиха експерти по социалните дейности и образованието на община Пловдив с френската община Тулуза.
Заместник-кметът Георги Титюков информира, че има няколко проекта, по които администрацията работи, за да интегрира децата от малцинствата, а именно: от 0 до 7 години, като тук основна е ролята на Общностния център, от 1-и до 4 клас, по българо-швейцарската програма, както и проект на район Източен по оперативна програма „Наука и образование“.
По думите на заместник-кмета добрият пример, който вече дава положителните резултати, е социалното предприемачество, където Община Пловдив и Националният алианс за работа с доброволци подават ръка на жени от ромски произход, които са с ниско образование, като ги обучават на шивачество. 
„Това е една от най-добрите мерки за интеграция, които прилагаме на местно ниво“, уточни Веселина Ботева, директор дирекция „Социални дейности“. „Ние изграждаме у тази целева група навици, увеличаваме тяхната квалификация, с което подпомагаме по-нататъшната им реализация“, допълня тя.
Гостите  останаха изненадани от факта, че в България има медиатори, които активно работят с младите хора да се възползват от услугите и възможностите, които им предоставя Бюрото по труда. Те изразиха съжаление да научат, че както във Франция, така и в България се наблюдава напускане на образователната система заради ранни бракове.
Тук Георги Титюков посочи ролята на Младежки център – Пловдив, където ¼ от младежите, които го посещават и където се извършва така нареченият обмен, са от ромски произход и са на възраст от 16 до 29 години, за разлика от Франция, където се обхващат младежи от 16 до 25 години.