В област Добрич и окръг Констанца започва подбор на 250 ученици за проект в професионалното ориентиране

Подборът ще бъде на принципа "първи пристигнал, първи обслужен"

В пет български и румънски общини в област Добрич и окръг Констанца - Каварна, Генерал Тошево, Лумина, Овидиу и Михаил Когълничану, започва подбор на 250 ученици, които ще се включат в проекта "Слушам, образовам се, действам и чета в мрежа". С ресурс от над 316 000 евро от програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020" учениците - от осми до десети клас, ще бъдат насърчени да направят избор в професионалното образование и да бъде изградена по-здрава връзка между училището и пазара на труда, съобщават от екипа на проекта. Учениците ще могат да се възползват от консултация с психолог, от професионално ориентиране, като в разговорите ще могат да участват и родители и учители на подрастващите. Българските ученици ще имат учебни посещения в училища в Румъния, а румънски гимназисти ще дойдат в България, съобщава БТА.
За проекта могат да кандидатстват по 50 ученици от професионалната гимназия по земеделие "Тодор Рачински" в Генерал Тошево и средното училище "Стефан Караджа" в Каварна. За останалите места ще се надпреварват ученици от технологичните училища "Йон Попа" и "Михаил Когълничану" и основно училище в румънските общини.
Подборът ще бъде на принципа "първи пристигнал, първи обслужен" като след преглед на подадените документи ще бъдат определени и резервни кандидати за консултантската програма.