МИ: Председателството е възможност за нас да формираме политиките и целите на ЕС

Българското председателство е възможност за страната ни да даде своя принос при формирането на политиките и целите на ЕС, каза Емил Караниколов

Българското председателство е възможност за страната ни да даде своя принос при формирането на политики и формулиране на общите краткосрочни и дългосрочни цели за развитие на единния пазар, европейската индустрия и постигане на устойчив и интелигентен растеж на ЕС. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на днешното откриване на Националния бизнес форум - София 2017 - "Предизвикателства и възможности пред бизнеса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС", който се провежда в столичния хотел "Хилтън".
Министър Караниколов допълни, че предстоящото Българско председателство е възможност за родните предприятия да участват активно в конференции, неформални съвети и различни събития, за да се представят пред европейските партньори в най-добра светлина. Той информира, че по тази причина Министерството на икономиката предвижда провеждането на Конференция по предприемачество, на която ще бъдат представени добри практики за успешни стартиращи предприятия.
Емил Караниколов добави, че по време на Българското председателство трябва да се постигне баланс между интересите на различните страни в ЕС, както и да се създадат условия за развитие на осигуряване на заетост, подобряване на достъпа на финансиране на малките и средните предприятия и въвеждане на иновации в тях. По думите му особено важно за развитието и разрастването на конкурентоспособни предприятия в ЕС е провеждането на политика на задълбочаване на единния пазар и подобряване на бизнес средата за малките и средните предприятия. Той увери, че за да се постигнат резултати, страната ни ще работи за провеждане на политики за подобряване на достъпа на стартиращите предприятия до единния пазар, намаляване на административната тежест и регулаторната тежест в подкрепа на излизане на европейски предприятия до пазари на трети страни.
Според икономическия министър от съществено значение за подобряване на конкурентоспособността на ЕС е създаване на възможност за ускорено въвеждане на цифрови технологии и иновации в производствата и управлението на предприятията. "ЕС притежава висок човешки и технологичен потенциал за развитието на цифрови технологии и изграждане на съответната инфраструктура, даваща възможност за успешното им прилагане. Необходимо е да инвестираме в развитието на уменията и повишаване на квалификацията на работната сила за пълноценно използване на възможностите, които дават цифровите технологии", заяви Емил Караниколов. Той добави, че България приветства публикуването през септември от ЕК на Стратегия за индустриална политика.
Министърът на икономиката обяви, че България възнамерява да продължи усилията на Естонското председателство и да изведе темата за Обща индустриална стратегия като водещата в рамките на неформалния Съвет по конкурентоспособност в София. Караниколов допълни, че същевременно страната ни ще добави своя принос по темата и ще работи за приемане на заключения на Съвета по конкурентоспособност, който ще се проведе през март 2018 г. "Председателството ще се стреми и към постигане на висококачествена законодателна рамка, осигуряваща реална добавена стойност в подкрепа на конкурентоспособността на европейската икономика", заяви Емил Караниколов. Той увери, че България ще работи активно за укрепване и подобряване на единния пазар на ЕС.