Над 250 вида вина ще се представят на „Дефиле на младото вино” в Пловдив

Животът

16-11-2017, 13:43

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 15 емблематични места в Стария град

Деветото издание  на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната - фестивалът „Дефиле на младото вино” ще се проведе в последната седмица на месец ноември в град Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.
Посетителите на традиционното изложение на млади български вина ще могат да се насладят на над 250 вида от продукцията на 36 водещи винопроизводителя от цялата. Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 15 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. В част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите от 6 производителя, участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция.
Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е в петък, 24-и ноември от 14 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4 със специалното участие на Ансамбъл „Тракия“.
Откриването на „Дефиле на младото вино” започва от 13:00 часа, в петък с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”, както и танцьори, разположени по главната улица по пътя към Римския стадион, които приканват хората и раздават брошури за събитието. Символичният старт на консумацията на младо вино ще започне с „Бъчвата на младото вино“, предоставена от миналогодишния носител на златното отличие. Петък и събота дегустациите продължават до 19 часа, а в неделния ден  до 18 часа.
Съпътстващата културна програма, която традиционно предхожда „Дефиле на младото вино“, тази година ще бъде открита с караоке парти на 20 ноември - „Караоке и вино“ в КАРАОКЕ БАР АЙВЪН, ул. „Феликс Каниц“ 3, където ще раздадем подаръци за гостите. Специални винени дегустации с Борис Добрев ще се състоят във вино-бар „Vino culture” на 21 ноември от 18ч. В сряда /22.11/ ще излъчим специалния филм изготвен от екипа на КЦ „Тракарт“ представящ възстановка на древен тракийски ритуал: „Виното на Сабазий – Загрей“ в културен център „Тракарт“. На Римски стадион от 18ч. на 23 ноември ще може да се насладите на танцово-музикалния спектакъл на СКИС „Немезида“.
В дните на Дефилето – 24ти, 25ти и 26ти ноември, на територията на Стария град, посетителите ще могат да танцуват с невероятните артисти от Ансамбъл Тракия, както и да посетят кулинарните работилници, наслаждавайки се на вино и храна.
Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 25-и ноември в ресторант „Щастливци под тепето“.
„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” Университет по хранителни технологии – Пловдив, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, професионални гимназии и висшите учебни заведения, всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема подобаващо място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.