Великобритания ще представи сметката за развода преди срещата на ЕС през декември

Свят

20-11-2017, 12:47

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Стърджън иска промени в закона за Брекзит

ЕП: Цената на Брекзит ще е 60 млрд. евро

Тереза Мей заяви в петък, че има да бъде свършена още работа, за да се отблокират напълно преговорите с ЕС

Великобритания ще представи предложенията си за уреждане на финансовите си задължения към ЕС преди срещата на върха на лидерите на блока през декември. Това каза министърът на финансите на Обединеното кралство Филип Хамънд пред Би Би Си, цитиран от "Телевизия Европа". Той изрази увереност, че преговарящите страни ще постигнат съгласие за преходния период след раздялата, но не се ангажира със срокове.
Филип Хамънд – министър на финансите на Великобритания: „Както знаете, ние искаме да постигнем напредък в разговорите на Европейския съвет през декември, като европейците ни помолиха да внесем повече яснота как ще изпълним задълженията си. До съвета остават три седмици, така че ще направим нашите предложения до началото на срещата, убеден съм в това. Но ние ще платим нашите задължения, разбира се, сумата ще бъде уточнена допълнително“.
Британският премиер Тереза Мей заяви в петък, че има да бъде свършена още работа, за да се отблокират напълно преговорите с ЕС. Брюксел обаче настоява до началото на декември да получи сметката за развода с Лондон, за да могат лидерите да я обсъдят подробно на срещата си на върха в средата на декември.
 Мей даде знак, че е готова да увеличи първоначалното предложение за финансовите задължения на страната ѝ, което бе за 20 милиарда евро. Това е обаче е едва една трета от исканата от ЕС сума – 60 милиарда евро. По финансовия въпрос се очертават трудни преговори, коментират наблюдатели.