Петкова: Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не предприемем нищо

"БАН смята, че продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана”, изтъкна министърът

При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта АЕЦ "Белене" и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV енергийният министър Теменужка Петкова, където тя коментира доклада на БАН във връзка с проекта „Белене”.

"Това, което БАН прави като извод в доклада, е, че най-лошият сценарий е, ако нищо не се предприема”, каза Петкова.

"БАН смята, че продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана”, изтъкна министърът. "Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ „Белене” беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки”, припомни тя.

"БАН не разглежда вариант, в който ще се наложи допълнителна инвестиция от страна на държавата. Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта”, подчерта Петкова.

"10,5 млрд. евро са червената линия, която БАН смята, че не трябва бъде прекрачвана от гледна точка на  разходите, които трябва да бъдат инвестирани в проекта.Отделно от това БАН казва, че лихвата трябва да е под 4,5%, а съотношението дълг - собствен капитал да е 70:30”, поясни министърът.

"БАН определено казва, че има варианти, в които проектът е финансово жизнеспособен”, изтъкна тя.

Енергийният министър поясни, че БАН разиграва няколко сценария. Единият е с максимален размер на разходите, с лихва над 4,5% и съотношение дълг – собствен капитал, различно от това, което БАН посочва. Там са разиграни 90 комбинации. „Когато разходите са  максимално завишени, тогава проектът е финансово нежизнеспособен в нито една от 90-те комбинации. Но в другите сценарии се оказва, че проектът е финансови жизнеспособен”, разясни Петкова.

Ако започнем да изграждането на АЕЦ "Белене" през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г., стана ясно още от думите на енергийния министър.

Според нея не се изключва нито един вариант, а без "Росатом” този проект няма как да бъде реализиран. "Все пак "Росатом" е конструктор на проекта, те са производители на това оборудване и без "Росатом” много трудно бихме направим каквото и да било”, каза Петкова.

Тя допълни, че съхранението на оборудването се осъществява на площадката на АЕЦ „Белене” и не изисква кой знае какви инвестиции или специални знания и умения. "Но за да бъдем абсолютно сигурни, че то ще се съхранява по начин, който ще гарантира неговото качество, НЕК ще подпише договор с "Атомстройекспорт”, който да ни гарантира, че те ще правят преглед и надзор по отношение на съхранението на оборудването”, посочи енергийният министър.

Тя изрази надежда скоро тези разговори.да започнат, за да има яснота по темата в обозримо бъдеще.

Петкова не се съгласи с твърденията на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че оборудването за АЕЦ "Белене" стои под открито небе.

„Оборудването се съхранява, както е разписано в стандартите на заводите производители, така че опасенията са напълно неоснователни”, категорична беше тя.

"Съществува вариантът с използването на реакторите, или на единия от тях, за седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, но това трябва да бъде следващ вариант, ако първият не се реализира успешно”, отбеляза енергийният министър.

"Мисля, че цената на електрическата енергия ще остане такава, каквато регулаторът я е определил”, заяви тя във връзка в началото на зимния отоплителен сезон.