Община Генерал Тошево излезе с информационен лист за предстоящия референдум

Гласуването ще се състои на 17 декември от 7 до 20 часа

Община Генерал Тошево излезе с информационен лист за предстоящия местен референдум. Въпросът за допитването, на който може да се отговори с "да" или "не", е: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване,добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?".
Гласуването ще се състои на 17 декември от 7 до 20 часа в 47 избирателни секции, в които се провеждат всеки друг вид избори, се посочва в информационния лист.Право да гласуват на местния референдум имат граждани с постоянен или настоящ адрес на територията на общината през последните шест месеца преди насрочването на допитването. Гражданите ще упражнят вота си с бюлетина, поставена в плик.
Близо 13 000 са гласоподавателите в общината според оповестените избирателни списъци.
Общинският съвет в Генерал Тошево взе решение за референдума след обществени обсъждания и протести на граждани и браншови организации по повод инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" ЕАД за добив на газ от находището "Спасово" на територията на общината.