Ц. Караянчева: Не е имало сделка с БСП за махането на Димитър Главчев

Ще се опитам да бъда повече равна, отколкото първа като председател на НС и да внасям спокойствие в залата

Не е имало сделка БСП да са кротки по време на европредседателството, а в замяна Димитър Главчев да напусне председателското място в парламента. Това заяви в ефира на БиТВ Цвета Караянчева.

"Опозицията е за това – да поставя управляващите в трудни ситуации и управляващите да вземат мъдри решения, никой няма да запуши устата на опозицията", допълни новият председател на Народното събрание.

„Ние също имаме 95 депутати, които имат достатъчно аргументи и няма да оставят опозицията сама да говори”.

"Никой не е искал от опозицията да бъдат по-кротки", категорична беше Цвета Караянчева.

"Беше се натрупало много напрежение, Димитър Главчев имаше възможност да избира, никой нищо не му е налагал, допълни Караянчева. Той е човек с достойнство и взе своето решение", каза тя.

В отговор на упреците към нея, че е много вироглава, има остър език и е много избухлива, както и че не е юрист, Караянчева заяви, че никой не може да бъде компетентен за председател на Народното събрание и винаги има какво да се учи.

„Вярно, аз съм машинен инженер, но знаете, че има екип от юристи, които помагат на НС, имаме много добър правен отдел, имаме добри референти, имаме колеги юристи, които във всеки един момент са на разположение. В крайна сметка човек не може да знае всичко и човек се учи", каза тя.

"Относно моя характер, мисля, че за тези 6 месеца показах, че мога да преглътна емоцията си. Ще се опитам да продължа в същия дух, защото председателят трябва да бъде пръв сред равни. Ще се опитам да бъда повече равна, отколкото първа и да внасям спокойствие в залата. Всеки има право да се изказва, защото ние сме 240 народни представители и всички имат зад гърба си много избиратели и, ако запушиш устата на един, това означава, че не даваш възможност на избирателя да каже какво мисли, а народният представител е там, за да казва какво мислят хората в региона, какво искат да се промени. Ще се опитам да не допускам личностни нападки, но човек никога не може да се закълне в нещо на 100%. Ще видим, времето ще покаже”, коментира председателят на парламента.

Цвета Караянчева каза още, че ще й липсва това, че няма да може да се изказва експресивно и да взема страна в спорове. „Трябва да покривам пристрастията си понякога, защото трябва да бъда абсолютно и аргументирана и хладнокръвна”.

"Ще се опитам да се укротя", допълни тя.

Тя каза, че е получила предложението да стане председател на парламента лично от премиера Бойко Борисов и, че не е имала време за размисъл. "Нямаше време за колебание, защото залата чакаше, първата точка беше гласуване на оставката на г-н Главчев, той взе държавническо решение, трябваше да се реагира бързо, защото във вторник имахме среща с г-н Антонио Таяни", уточни Караянчева.

"Вотът на недоверие, поискан от БСП, към който се присъедини и ДПС, не може да бъде проблем за властта, коалицията е стабилна, спокойна, понякога прехвърчат искри, все пак сме различни партии, но имаме коалиционно споразумение. Вотът е възможност на правителството да си направи реклама какво е свършило през последните 6 месеца, допълни председателят на НС. Ние имаме много неща, с които да се похвалим, бюджетът който приемаме другата седмица е един добър бюджет, социален бюджет", каза още тя.

"Ако БСП имат списък с корупционни сделки, трябва да го дадат на компетентните органи, много е лесно да извадиш нещо такова, да го представиш на медиите и да очерниш човек", заяви Караянчева.

"Депутати от ГЕРБ са занесли на БСП статиите, които са прочели за наркотрафиканти в парламента, информацията е публична по медиите", уточни още тя.