Л. Павлова: По време на председателството ще сме домакини на 270 срещи

Както преди 138 години, така и днес България може много да даде на Европа

По време на първото ротационно председателство на Съвета на ЕС България ще домакинства 270 срещи у нас, 230 от тях ще са в София, останалите ще са в страната като три от тях ще се проведат във Велико Търново. Сега е моментът и вие да покажете, че всички ние заедно сме Европа и нейни пълноправни членове. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова на среща с граждани във Велико Търнова днес.

Срещата с обществеността на града беше организирана съвместно с информационния център „Европа директно“ към Европейската комисия. Министър Павлова припомни, че приоритетите на страната ни бяха приети от правителството още през месец юни. „Но си оставихме 6 месеца, през които да ги обсъдим с обществеността. Това е и едно от основните послания – председателството ни да е отворено и близо до гражданите“, обясни министър Лиляна Павлова.

Тя и зам.-министър Моника Панайотова участваха в срещи в цялата страна от т. нар. „регионално измерение“, последната от които беше днес във Велико Търново, с която на практика завършва диалога с гражданите. „Важно беше да получим обратна връзка и да обобщим всички коментари, оценки и предложения, които получихме. Трябва да приемем и всички файлове от Естония, за да ги обобщим и през декември правителството да приеме окончателния вариант на програмата на Българското председателство“, допълни министърът. Лиляна Павлова припомни и много високата оценка и подкрепа, която получи страната ни за подготовката за провеждането на председателството на Съвета на ЕС в България догодина както от Европейската комисия (EК) в лицето на комисаря Жан Клод Юнкер и Колежа на комисарите, така и от Антонио Таяни и ръководството на Европейския парламент, които бяха на посещение в София във вторник, 21 ноември. „На практика вече сме напълно готови и започнахме срещи и работа по тези приоритети“, обобщи министър Павлова.

Тя очерта накратко четирите основни приоритета на страната ни, които са в синхрон с европейския дневен ред – Бъдещето на Европа и младите хора; гарантирането на ; гарантирането на мира и сигурността на континента; Европейска перспектива и свързаност за страните и гражданите от Западните Балкани и единния цифров пазар и дигиталната икономика. „Това, за което работим, е единна, сигурна и цифрова Европа“, обобщи министър Павлова.

Обществената дискусия във Велико Търново се проведе на историческо място – в сградата на Учредителното събрание, изработило и приело Търновската конституция преди 138 година. Сградата бе изпълнена с ученици, студенти, курсанти, представители на академичната общност, на неправителствени организации, които активно и съпричастно питаха за зрелостния изпит на България след 10-годишното членство в ЕС – председателството на Съвета на ЕС.

Заедно с кмета на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов и областния управител на област Велико Търново Любомира Попова, министър Павлова отговори на десетките въпроси, които зададоха участниците в дискусията. „Най-главното начало на една Конституция е началото на свободата. Тези думи, актуални и днес, изрича екзарх Антим I след подписването на Търновската конституция преди 138 години. Спазвайки този принцип на демократичността и готвейки се за първото Българско председателство на Съвета на ЕС, проведохме много обществени обсъждания за приоритетите ни“, посочи пред пълната зала Лиляна Павлова.

Министърът за Българското председателство подчерта, че както преди 138 години, така и днес България може много да даде на Европа. „Сега е моментът да покажем страната ни. Да чуят за нея в цяла Европа, да разберат за богатото ни културно-историческо наследство, за кирилицата, за традициите, обичаите ни, за националния ни девиз „Съединението прави силата“, каза още министър Павлова.

Тя подчерта, че от първи януари до 1 юли догодина България ще говори от името на 27-те държави-членки и каквото направим за Европа и 27-те, правим го и за България. „Няма да е лесно, затова ще търсим консенсус по всички теми от европейския дневен ред, за да имаме повече сигурност, стабилност, социална защита, повече работни места, икономически растеж, справедливо правосъдие“, посочи министърът за Българското председателство.

В заключение министър Павлова заяви, че се надява в края на юни 2018 г., когато предаваме щафетата за нашето европейско бъдеще на Австрия, да имаме повод да кажем и ние, така както екзарх Антим I е казал след подписването на Търновската конституция: „Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани. Станаха някои неспоразумения, но то се разумява от само себе си. Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури: слава Богу, този кораб достигна пристанището“.

„Ние работим, за да се гордеем и докажем, че България е надежден партньор. Убедена съм, че ще успеем, защото председателството е национална кауза“, завърши министър Лиляна Павлова.