До края на годината договорът за приятелство с Македония може да влезе в сила

Първите дипломати на Република България и Република Македония ще работят по въпроса

До края на годината Договорът за приятелство с Република Македония може да влезе в сила. Това стана ясно по време на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров в Струмица. Двамата първи дипломати ще положат усилия парламентите на двете страни възможно най-бързо да ратифицират договора.

Захариева и Димитров разговаряха в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и на Република Македония.

“Поздравяваме българското правителство, че внесе ратификацията на договора в Народното събрание. Надявам се до края на годината или в началото на следващата и ние да го ратифицираме”, каза Никола Димитров. Той благодари на Захариева и за организираната от нея и шведската външна министърка Марго Валстрьом работна закуска в Брюксел, посветена на Република Македония, която се проведе преди седмица.

“Много се радвам, че нашите правителства се срещат днес в Струмица, защото от 18 години не сме имали междуправителствено заседание - заяви министър Захариева. - Аз съм оптимист за европейската интеграция на Балканите след подкрепата от страна на Федерика Могерини и Жан-Клод Юнкер, които посочиха региона като един от най-важните приоритети на ЕК.”

Въпреки че договорът за приятелство още не е влязъл в сила, България предприема първи практични мерки в подкрепа на Република Македония. Българското Министерство на външните работи финансира 6 проекта на стойност 380 000 евро. Първият от тях е вече факт, доставка на автомобил на хора със специални потребности.

Другите проекти са посветени на интеграцията на децата аутисти, за санирани на най-голямото училище в Скопие.

Двамата министри обсъдиха финансирането на коридор номер 8 и другите проекти за свързаност в региона.

Захариева и Димитров подписаха в Струмица и Платформа за активизиране на сътрудничеството между двете външни министерства.