Три пъти за 20 години намалява производството на плодове и зеленчуци у нас

Все повече земеделци се отказват да отглеждат плодове и зеленчуци и се насочват към зърнените култури

От два до три пъти намалява производството на плодове и зеленчуци в България, показват данни за периода 1992 г.-2016 г., коментира пред БНР Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.

Значително се е увеличил вносът и "ние продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци, което според нас е недопустимо при тези чудесни почви и климатични условия в България, както и предвид опитът, който имаме в производството", недоумява Милтенова.

Според официалните данни броят на земеделските производители расте, причината е, че "през 2012 година България нямаше никакво подпомагане, защото беше в рамките на 30-40 лева, които представляват около 1% от себестойността на производството на зеленчуци и 3-4% за плодове, което караше производителите изобщо да не се регистрират като земеделски производители. Ако се направи сравнение 2012 и 2016 година, ще се види, че около 68 хиляди са регистрираните земеделски производители -2012 година, а през 2016 година вече са към 90 хиляди, тоест, когато подпомагането стана по-сериозно те се обявиха като производители и затова статистиката рязко скача", обясни Милтенова.

"Освен това голяма част от хората, които не са се нуждаели от подпомагане - те така или иначе не са ползвали нищо - това и причината, поради която ние излизаме с нашето предложение за тази позиция, която предлагаме за общата селскостопанска политика след 2020 година. 55 хиляди души през 2012 година получават подпомагане под 500 евро на година, в същото време като земеделски производители, когато те са обявени, трябва да плащат осигуровки и данъци от порядъка на 2000 лева. Излиза по-изгодно да не се обявяват", допълва тя.

Все повече земеделци се отказват да отглеждат плодове и зеленчуци и се насочват към зърнените култури. 88 на сто от фермерите у нас получават едва 20 % от субсидиите, останалите пари се дават на едрите зърнопроизводители.