Русе влиза в Националната програма за хронични респираторни заболявания „Дишам свободно“

Животът

25-11-2017, 09:00

Снимка:

РИОСВ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Димов: Качеството на атмосферния въздух ще е приоритет за европредседателството ни

Статистиката е стряскаща – само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души

Националната информационна кампания „Дишам свободно“ се реализира от Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА) в партньорството с Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и съвместно с общините Русе, Пловдив и Плевен.

 

По темата утре ще говорят Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ и зам.- председател на Национално пациентско обединение конфедерация  „Защита на Здравето“,  д-р Светослав Дачев, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмо фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков“Русе; представители на РЗИ и РЗОК Русе.

 

Акценти ще бъдат Националната програма за хронични респираторни заболявания, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция; епидемиологичните данни; новата стратегия в лечението на ХОББ; мерките за подобряване контрола на заболяването и качеството на живот на хората с ХОББ; инициативи на Националната информационна кампания „Дишам свободно“. 

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят, болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Статистиката е стряскаща – само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.

 

Всички ние обединяваме усилията си и в готовността да споделим добрия опит на България в контрола, лечението и превенцията на хронични белодробни заболявания на европейско и национално ниво, организирайки кампании по застъпничество в навечерието на Европейското председателство на съвета на ЕС през 2018 г.