Българка е избрана за президент на най-голямата европейска организация – Европейско движение

На провелата се Федерална асамблея в Брюксел членовете на Европейското движение подкрепиха кандидатурата на Ева Майдел със 174 гласа

Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) беше избрана за президент на най-голямата европейска организация – Европейско движение. На провелата се Федерална асамблея в Брюксел членовете на Европейското движение подкрепиха кандидатурата на българката със 174 гласа, превръщайки я в първата жена и първи представител на страна от Централна и Източна Европа на тази позиция в 70 годишната история на организацията.

Българският евродепутат беше издигната за президент на организацията едновременно от трите най-големи партии в Европейския парламент - Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти  и Алианса на либералите.

Европейското движение е най-голямата мрежа от про-европейски организации и присъства в 34 държави. Основано преди близо 70 години, движението има богата история на застъпване за европейската интеграция, както и работа в полза на демокрацията и правата на човека. Организацията е първият застъпник на прекия избор на Европейския парламент, като опит за постигане на по-голяма демократичност и легитимност на ЕС. Европейското движение е и един от основателите на Съвета на Европа, най-важната правозащитна институция в Европа. В него членуват политически партии, браншови организации, асоциации на млади хора, синдикати и други.

„Имаме нужда от нова идея за ЕС, защото Европа не е самостоятелно, отделно тяло, тя е това, което ние направим от нея“, каза Ева Майдел след избирането си. „Имам енергия и оптимизъм с Европейското движение да разкажем тази нова история за ЕС на активните и младите хора. Благодаря на политическа партия ГЕРБ, която вярва и подкрепя потенциала на новото поколение“, каза още тя.

Сред основните приоритети на новия президент са съживяването на дебата за ЕС и включването на младите хора в него, както и подпомагане на българското председателство на ЕС през 2018 г.

Част от Европейското движение са някои от най-авторитетните европейски лидери през последните десетилетия - бившите председатели на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и Жак Делор, бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, бивши еврокомисари и министри като Марио Монти, Вивиан Рединг, Хоакин Алмуния, Данута Хюбнер, бивши председатели на Европейския парламент Йежи Бузек, Ханс Пьотеринг, председателят на групата на либерилите в ЕП Ги Ферховщат и други.

Кандидатурата на Ева Майдел беше издигната и от националните съвети на Европейското движение в България, Германия, Испания, Белгия, Македония и Сърбия, както и от младежки и браншови организации, членове на движението.