Красен Кралев беше удостоен с почетен седми дан по таекуондо WT

Министърът присъства на официалното откриване на турнир по таекуондо за Купата на корейския посланик

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше удостоен с почетен седми дан за подкрепата си за развитието на таекуондо в България лично от президента на Световната таекуондо централа KUKKIWON д-р Хюн Дюк О. Това се случи на откриването на традиционния турнир по таекуондо за купата на Корейския посланик. Четвъртото издание на ежегодната надпревара се провежда в столичната зала „София“ с участието на рекорден брой състезатели -  близо 500 души. Организатор на турнира е посолството на Република Корея в България съвместно с Българската федерация по таекуондо.

Събитието беше открито от корейския посланик Н. Пр. Сун Бу Нам, а специални гости бяха президентът на Световната таекуондо централа KUKKIWON д-р О, почетният председател на европейската таекуондо федерация Парк Су Нам и членът на УС на таекуондо федерацията и зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев. Той беше удостоен с почетен пети дан от президента на световното таекуондо.

В приветственото си слово председателят на Българска федерация по таекуондо Слави Бинев благодари на министър Кралев, посланика на Република Корея и ръководителите на европейското и световно таекуондо за подкрепата към този спорт  в България и пое ангажимент за още повече успехи в бъдеще.

“Българската федерация по таекуондо е най-бързо развиващата се федерация у нас и това се дължи не само на отличната работа на нейния председател, но и на всички треньори и спортисти“, каза министър Кралев. Той благодари на д-р О, Парк Су Нам и посланик Сун Бу Нам за доверието, което проявяват към българската федерация. „Таекуондото е вече сред водещите спортове в България“, категоричен беше министърът.

В речта си президентът на Световната таекуондо централа д-р О декларира подкрепата на KUKKIWON за създаването на таекуондо център в България, който по думите му ще помогне на България да поеме централна роля за развитието на таекуондото в Европа.

Пред пълната със зрители и състезатели зала „София“ и пред официалните гости бяха представени и част от българските участници в предстоящото през декември в София Европейско първенство по таекуондо за олимпийски категории Никол Чорбанова, Митко Джорджев, Калоян Бинев, Владимир Далаклиев и Теодор Георгиев.

След официалното откриване гостите изгледаха демонстрации от българския демонтсрационен отбор по KUKKIWON, воден от Пламен Захариев. Специално за турнира в София пристигна  и демонстративният отбор на KUKKIWON. В него участват най-добрите демонстратори по таекуондо в света. Той ще направи своите демонстрации по-късно през деня.