Иран заплаши, че ще увеличи обхвата на ракетите си, ако Европа го заплаши

Свят

26-11-2017, 10:17

Снимка:

kremlin

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп: Япония може да сваля севернокорейски ракети с наша техника

Франция призовава за "безкомпромисен" диалог с Иран за ракетната програма

Заместник-началникът на Революционната гвардия на Иран предупреди Европа, че ако заплаши Техеран, въоръжените сили на страната ще увеличат обхвата на ракетите си над 2 000 километра, информира местната агенция Фарс, цитирана от Ройтерс.

Франция призовава за "безкомпромисен" диалог с Иран за ракетната програма на Ислямската република и евентуално организиране на преговори по казуса, отделно от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение между Техеран и световните сили.

Иран многократно уверява, че ракетната програма е с отбранителен характер и не желае да преговоря за нея.

"Ако поддържаме обхвата на нашите ракети до 2 000 километра, то не е заради липса на технологии...Ние следваме стратегическа доктрина", каза бригаден генерал Хосейн Салами.

"Към момента ние смятаме, че Европа не е заплаха, заради това ние не увеличаваме обхвата на нашите ракети. Но ако Европа се превърне в заплаха, ние ще увеличим обхвата на ракетите си", предупреди той.

Миналия месец началникът на гвардията генерал-майор Мохамад ал Джафари заяви, че иранските ракети могат да покрият "повечето от американските интереси и сили" в региона, така че Ислямската република не се нуждае от увеличаване на обхвата им.

Джафари поясни, че обхватът на балистичните ракети се базира на ограничения, които са наложени от върховния лидер на страната аятолах Али Хаменеи, който е главнокомандващ на въоръжените сили на Иран.

САЩ обвиняват Ислямската република, че доставя ракети на шиитските бунтовници в Йемен, които ги изстрелват към Саудитска Арабия. Техеран отрича обвиненията.

"Йемен е напълно блокиран. Как е възможно да им доставяме някакви ракети", попита Салами. "Ако Иран може да изпраща ракети в Йемен, това показва неспособността на водената от Саудитска Арабия коалиция. Но ние не им доставяме ракети", увери той.

Салами каза още, че хусите са успели да увеличат обхвата и да подобрят точността на ракетите си, което е "научен пробив".

Джафари съобщи в четвъртък, че Иран предоставя само "съвети и духовна" помощ на хусите. Салами уточни, че Иран подкрепя хусите само "политически и духовно".