Брекзит вече са отразява върху инфлацията и стандарта на живот на британците

Свят

26-11-2017, 14:11

Снимка:

public domain pictures

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов за Брекзит: Ние сме длъжни да вървим напред

Инфлацията в Обединеното кралство расте по-бързо, отколкото в еврозоната и в САЩ през последната година

Излизането на Великобритания от ЕС вече са отразява върху инфлацията и стандарта на живот на британците, макар че страната им още не е напуснала Съюза. Това показва статистически анализ на последиците от Брекзит, направен от Центъра за икономически изследвания към Лондонския колеж по икономика и политически науки.

Инфлацията в Обединеното кралство расте по-бързо, отколкото в еврозоната и в САЩ през последната година. Обезценяването на британския паунд, вносът на стоки и растящите цени на суровините съвкупно оказват натиск върху инфлацията.

Влиянието на решението за Брекзит върху инфлацията е комплексно, но за пръв път се прави проучване за отражението му върху жизнения стандарт на британците.

Според доклада на Центъра за икономически изследвания, вотът за Брекзит струва на едно средно домакинство допълнително по 404 паунда на година. Ефектът от развода е еквивалентен на намаление с 448 паунда в годишната заплата на средностатистически работник, което е цяла седмична надница. И това е заради по-високите цени на стоките и услугите, формиращи инфлацията.