ГЕРБ: Никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП

Не желаем да се коалираме с тях днес и в бъдеще

Никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП. Не желаем да се коалираме с тях днес и в бъдеще. Това става ясно от политическа декларация на партия ГЕРБ. Тя бе прочетена на Димитър Главчев на Националното събрание на ПП ГЕРБ от Димитър Главчев, който беше избран за председател на Контролната комисия на ГЕРБ. „Ние гледаме на говоренето за коалиция между ГЕРБ и БСП преди всичко като на търсене на повод за вътрешно-партийно разчистване на сметки в БСП“, се съобщава в текста на декларацията. „За да се справи с политическото недоволство и с напрежението сред съпартийците си, председателят на БСП предизвиква извънредни и революционни ситуации“, заявяват още от ГЕРБ.

Пълният текс на политическата декларация публикуваме без редакторска намеса:

От своя висш партиен форум ние, делегатите на Националното събрание на ПП ГЕРБ, се обръщаме към своите привърженици и симпатизанти, както и към всички български граждани.

Политическата ни декларация днес е отговор на непрестанните през последните месеци груби спекулациии на опозицията на тема: коалиционни намерения на ГЕРБ към БСП.

На последния конгрес на БСП, Председателят на партията обяви, че опозицията е отказала на премиера Борисов „да бъде нахранена с постове и да бъде опитомена”.

Ние гледаме на говоренето за коалиция между ГЕРБ и БСП преди всичко като на търсене на повод за вътрешно-партийно разчистване на сметки в БСП. За да се справи с политическото недоволство и с напрежението сред съпартийците си, председателят на БСП предизвиква извънредни и революционни ситуации.

В началото на работата на сегашния парламент предложихме председателското място в Народното събрание на БСП, но не с идеята да „опитомяваме” опозицията, а защото имаме държавнически подход и национално-отговорно поведение във връзка с предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Ръководството на БСП твърди, че в БСП има хора, които влизат в колаборация с ГЕРБ. Подобни подозрения са абсолютно неверни, правят невъзможен политическия диалог между управляващи и опозиция, и минират усилията ни за успешно и безпроблемно провеждане на Българското председателство.

ГЕРБ иска да не се пропуска шанса да направим председателството на България на Съвета на ЕС национална кауза и да го превърне в нова база за обединение на българското общество.

Очевидно БСП работят Председателството да се провали при управлението на ГЕРБ, та дори и на цената на загуба на национален престиж и на важни за хората придобивки.

ГЕРБ неведнъж е заявявал, че никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП. Подобна коалиция е невъзможна.

От трибуната на върховния ни политически форум днес заявяваме категорично, че не желаем да се коалираме с БСП днес и в бъдеще, защото: имаме непреодолими различия във визиите си за развитието на България; имаме различни представи за политически морал и ценности; ние сме модерната европейска партия у нас, чийто глас се чува в Европа.
ГЕРБ приема за своя основна политическа задача защитата на принципите на демократичната правова държава. Заявяваме политическата си решимост да съхраним и развиваме демократичния, европейски модел на държавност чрез който да решаваме ефективно проблемите на своята сигурност, институционален и правов ред. Това изисква мъдрост и воля за противопоставяне на антидемократичните тенденции.

Ние осъзнаваме колко голяма е отговорността ни да отстояваме идеала за свободна, демократична и европейска България. Защото ГЕРБ е българската политическа партия, която гарантира реално участие на страната ни във формирането на европейския дневен ред. Ние предлагаме активно българско председателство на ЕС, както и ангажиране на институциите на ЕС с подкрепа на устойчиви политики в интерес на България.