Дорис Пак: Дигитализацията дава възможност за широк достъп до културното наследство

Животът

28-11-2017, 13:50

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Да живеем в мир и просперитет е възможно благодарение на общата ни история и култура

Дигитализацията на културното наследство е надежден път за съхранение и достъпност за възможно най-много хора до общите ценности на Европа. Това коментира председателят на ЕНП Жени Дорис Пак в рамките на конференция за дигиталната сигурност и култура, която се провежда в Пловдив. Организатори на форума са Жени ГЕРБ и фондация „Конрад Аденауер“. Дорис Пак наблегна върху факта, че 2018-та е годината на културно-историческото наследство на Европа, което съвпада с Българското председателство и предшества домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.
„Опознаването на историята и културата на различните народи създава колорита на общото европейско семейство. В днешния свят на свободно пътуване дестинациите се скъсяват“, заяви Дорис Пак и като пример посочи, че само допреди няколко години не е знаела много за България, но е трябвало да дойде тук само веднъж, за да се влюби в страната ни и да доведе още приятели, които да я популяризират.
„Дигиталните технологии дават възможност културното наследство да достигне до по-широка публика, но е важно да бъдат достатъчно защитени авторските права. Да живеем в мир и просперитет е възможно благодарение на общата ни история и култура. Трябва да се възползваме от добрите неща във всяка страна-членка на Европейския съюз като отделяме достатъчно средства за дигитализация“, каза още председателят на ЕНП Жени. Като успешен тя определи проекта „Европеана“, чрез който се дава възможност на хората за достъп до милиони образци на културно-историческото наследство.