Представиха резултатите от Националното външно оценяване и матурата

Новините

28-11-2017, 16:11

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РДСП – Русе: 12 деца в риск открити при проверките в Русенска област

Четвъртокласниците са овладели задължителния обем от знания и имат уменията да ги прилагат

Днес се проведе съвместно заседание на Постоянната комисия в областта на образованието, младежките дейности и спорта и Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.  То беше водено  от двамата заместник- областни управители Русе  Валентин Колев и Свилен Иванов.

Бяха представени резултатите от Националното външно оценяване и Държавните зрелостни изпити за областта през учебната 2016-2017 г.  На външното оценяване след 4-ти клас областта се нарежда на 6-то място в страната на тестовите въпроси и на 4-та позиция на диктовката. Средната постижимост на проверяваните знания и умения е 77%, което е индикатор, че като цяло четвъртокласниците са овладели задължителния обем от знания и имат уменията да ги прилагат при решаването на конкретни практически задачи. Спрямо другите области  Русе е шеста след Смолян, София-град, Кюстендил, Благоевград и Габрово. Като извод може да се посочи, че резултатите по учебните предмети са съизмерими с постигнатите през предходните учебни години. Наблюдаваната тенденция е за устойчивост на постигнатите добри резултати от обучението в начален етап. Традиционно най-високи резултати показват учениците от община Русе. Постижимостта на проверяваните знания и умения при тях е 80%. Добри резултати , над 70% постижимост са постигнали и четвъртокласниците от общините Бяла, Ветово и Ценово. Най-ниски резултати са отчетени в училища с преобладаващ брой ученици, за които българският език не е майчин. По български език учениците от областта се класират на 8-мо място след София-град, Смолян, Варна, Благоевград, Търговище, Габрово и Бургас. По математика на Националното външно оценяване учениците от област Русе са завоювали 10-то място.

Мерките за подобряване на резултатите включват  усъвършенстване  на изпитните материали за  вътрешно оценяване, постигане на синхрон между вътрешно и външно оценяване, споделяне на „добри практики“ относно методите на преподаване и оценяване, срещи с учители от училища с ниски резултати с цел идентифициране на проблемите и намиране на методически решения.

При държавните зрелостни изпити е отчетен по-висок брой средни точки по преобладаващата част от предметите. По традиция средният брой точки по втори  ДЗИ е по-висок от средния брой точки по български език и литература. По среден успех от матурата по български език и литература област Русе е на 9-то място в страната.