Н. Нанков: 1,5 млрд. лв. е стойността на проектите в строителния бранш от началото на май

Ниските глоби стимулират водачите да не поддържат автомобилите си

Министерството на регионалното развитие ще настоява за увеличаване на санкциите за недобросъвестните водачи на тежкотоварни камиони, които създават пътно транспортни произшествия и блокират с поведението си и с неизправната техника движението. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков, предаде БиТВ.

Поводът за това искане са двата случая от понеделник на магистралите „Тракия” и „Хемус”, при които тирове се обърнаха и блокираха страната за 6 часа.

В момента за една гума без грайфер глобата е най-много 150 лева. Според министъра ниските глоби стимулират собствениците и шофьорите на камионите да не поддържат изправността на машините си.

Ремонтът на язовир Бели Искър ще започне, когато се изясни собствеността. Следващата седмица министерството на регионалното развитие, столичната община, софийска вода и областната управа ще подпишат споразумение, с което ще си изяснят кой ще прави конкурса и поръчката за ремонта на стената. Според експертите та МРРБ обаче този ремонт не е спешен.

"1,5 млрд. лв. е стойността на проектите в строителния бранш от началото на май досега", каза още Николай Нанков. „Само през тези 7 месеца стартирахме проекти за почти 1,5 млрд. лв., които не просто ще дадат глътка въздух на строителния бранш, но и са с програмата, която сме си поставили“, коментира той.

"Трябва да започнем с АМ „Хемус“ и „Струма“. Общо сумата за тези, които стартирахме, е 452 млн. лв. Дадохме началото и обявихме тръжни процедури в пътния бранш за почти 900 млн. лв.", добави Нанков.

"За първото деветмесечие на 2016 г. средно месечно са били заети 175 000 души, а през 2017 – имаме увеличение на 255 000 души“, коментира Нанков. По думите му благодарение на добрия инвестиционен бизнес климат има този ръст на заетите в сектора.

"През 2018 г. се очаква бум в санирането", каза още Нанков. „Имаме 570 сгради, които в момента се санират. През зимния сезон това няма как да се случи. Те ще бъдат зазимени и през 2018 г. ще бъдат санирани“, уточни Нанков и добави, че са насочили над 44 млн. лв. към спорта в учебните заведения.

„85 млн. лв. са предвидени за 2018 г. по АМ „Хемус“. Предстои проектирането на 50 км до средата на годината от разклона за Тетевен. Той посочи, че в края на следващата година може да са готови предсрочно с 5-6 месеца и ноември месец да пуснат нови 25 км от „Струма“.

„Създали сме работна група, която ще защити държавния интерес и 2019 г. да приключим цялостно с автомагистралата. За тол системата вече има избран участник и КЗК се произнесла в полза на държавата по жалбите", заключи той.