Превенцията на трафика на хора в контекста на борбата с домашното насилие дискутираха на форум в Пловдив

Мисия Пловдив

30-11-2017, 16:33

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В дискусията особено място бе отделено на психологическия профил на жертвите

Пловдив бе домакин на втори регионален дискусионен форум на темата: „Превенция на престъплението „трафик на хора“ в контекста на борбата с домашното насилие“.
В обръщението си към участниците председателят на Местната комисия за борба с трафика на хора и зам.–кмет „Обществен ред“ в Община Пловдив Георги Маринов подчерта стремежа да се представят на вниманието на обществеността актуални теми, чрез които да се проследи тенденцията в развитието на престъплението „трафик на хора“, както и факторите, които го обуславят. Сред тях той обърна особено внимание на домашното насилие, на което според официалната статистика на женски и правозащитни организации у нас всяка четвърта българка е жертва. В заключение обобщи, че не е случаен и фактът, че именно претърпелите тормоз още в семейна среда притежават висок праг на тъпримост и се превръщат в лесна мишена за трафикантите.
„Престъплението „трафик на хора“ е сложен, многопластов и глобален проблем. Изследването на неговите причини и обусловеност е предизвикателство за всяка една област, работеща в сферата на превенция и противодействие на престъплението.  Сигурна съм, че представените разнообразни гледни точки  ще спомогнат за очертаването на модела, свързан с превенция на престъплението трафик на хора, именно чрез борбата с домашното насилие като една от основните предпоставки за неговото проявление“, заяви секретарят на Местната комисия в Пловдив Таня Иванова. Тя съобщи, че повечето от получените сигнали са свързани със сексуална и трудова експлоатация. Много от гражданите сигнализират по служебния имейл на Комисията като в повечето случаи са примамени с обещания за високоплатена работа в чужбина. Интернет пространството и социалните мрежи си остават основен инструмент в ръцете на трафикантите за набиране на потенциални жертви на престъплението „трафик на хора“, каза още Таня Иванова.
С официално приветствие към участниците се обърна и Димитрия Церова, заместник-председател на Местната комисия в гр. Пазарджик, а Националната комисия за борба с трафика на хора изказа също своята пълна подкрепа към организаторите чрез специално подготвено видеообръщение от секретаря Камелия Димитрова.
Представянето на темите във форума премина през анализиране на правната рамка на престъплението „трафик на хора“ и явлението домашно насилие. Асистент Мария Христозова и г-н Пламен Георгиев, докторанти от катедра „Международно и сравнително право“ в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ проследиха регламентацията им на международно, европейско и национално ниво.
В дискусията особено място бе отделено на психологическия профил на жертвите. Деница Велкова от Фондация „Джендър алтернативи“ посочи основите форми на насилие, рисковите групи и последствията за жертвите на трафик на хора, а от своя страна адв. Милена Кадиева, изпълнителен директор на Фондацията представи услугите на местно ниво, осигуряващи качествена защита на пострадалите лица. От неправителствения сектор взеха отношение също така и Таня Георгиева, директор на БЧК – Пловдив, както и Андрей Момчилов от Фонд за превенция на престъпността – ИГА, гр. Пазарджик.
Ролята на социалната работа като част от националната политика в областта на борбата с трафика на хора и домашното насилие обсъдиха Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив и Николета Узунова, началник –отдел „Закрила на детето“ – Пазарджик.
 Форумът приключи с цялостна съпоставка на профила на трафиканта с този на извършителя на домашно насилие на прокурори от Районна и Окръжна прокуратура – Пловдив, сред които: прокурор Румяна Зайкова – Калеева, прокурор Мария Лулкина, прокурор Анна Викова и прокурор Петър Петров. Важно място отделиха и на превенцията сред младежите и подрастващите като споделиха, че част от тях участват лично в проект и представят темата „трафик на хора“ в няколко пловдивски училища.