ЕК приветства отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния

Свят

30-11-2017, 17:24

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От утре падат визите за Канада

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос допълва, че утре за българите и румънците ще бъде "голям ден"

Европейската комисия приветства днес предстоящото отпадане на визите за Канада за граждани на България и Румъния. Това постижение се дължи на големите дипломатически усилия и на ангажиментите, поети на политическо и техническо равнище от страна на ЕС, Канада, България и Румъния, отчита комисията. В съобщение на ЕК по този повод е цитирана еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, която определя отпадането на канадските визи като ясен сигнал за българите и румънците, както и за света, че Европа е обединена и решена да няма "втора класа" граждани.
Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос допълва, че утре за българите и румънците ще бъде "голям ден". По неговите думи отпадането на визите показва, че дипломатическите усилия и търпеливата работа са плодотворни. Аврамопулос добавя, че постигането на пълна визова реципрочност за всички граждани на ЕС е водеща задача и комисията ще продължи да работи за постигането на резултати.
За да се постигне т. нар. визова реципрочност е необходимо всички държави, чиито граждани пътуват до ЕС без виза, да не изискват визи за европейците, които ги посещават. Засега САЩ изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.