Приоритетите за развитие на българските Въоръжени сили са в синхрон с общата политика и визия на НАТО

По-рано днес генерал-лейтенант Андрей Боцев и генерал Петър Павел се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата

Председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел беше награден с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ I степен. Най-високото военно отличие му беше връчено от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов на официална церемония, която се проведе днес, 1 декември. Генерал Павел е в страната ни по покана на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и в рамките на визитата си проведе срещи с военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната.
 
„Ако сравним готовността на НАТО да се справя със съвременните предизвикателства от Срещата на високо равнище в Уелс до сега, ще видим, че благодарение на активната роля на Военния комитет и на военните командвания на Алианса бяха взети много навременни решения, които вече се изпълняват и НАТО днес е още по-сигурен и по-адаптиран към съвременните предизвикателства и заплахи“, каза заместник-министър Запрянов след церемонията. Той подчерта основните теми, които бяха обсъдени по време на срещата му с генерал Павел. Сред тях са борбата с глобалния тероризъм, кибер сигурността и хибридните заплахи, пред които сме изправени, както и ядрената програма и програмата за развитие на ракетни носители на Северна Корея. „България допринася преди всичко в борбата с тероризма със своето участие в ръководените от НАТО операции“, заяви заместник-министър Запрянов и акцентира върху приноса на нашия военен контингент за усилията на Алианса да подпомогне изграждането на Афганистанските сили за сигурност и за общото подобряване на ситуацията в страната. Той подчерта и значението за сигурността на НАТО и за нашата национална сигурност на адаптираното предно присъствие в района на източния фланг и по-специално в Черноморския регион. „Благодарни сме на Военния комитет и на военните органи на Алианса за разработените отбранителни планове за нашата страна, както и за всички дейности в областта на ученията за повишаване на оперативната съвместимост, за изграждане на дух на взаимно доверие и сътрудничество, и готовност за колективна отбрана“, каза в заключение той.
 
От своя страна началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че ще продължим да работим за постигане на още по-високо ниво на оперативна съвместимост с нашите съюзници и партньори от НАТО и Европейския съюз. Сред темите, обсъдени по време на срещата му с генерал Павел, са и задълбочаването на сътрудничеството между двете организации, инициативите, свързани с развитието на способности в европейски контекст, както и приоритетите в областта на сигурността и отбраната при предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Основен акцент в разговорите бяха активното участие на българските въоръжени сили в подготовката и провеждането на големи учения на Алианса и прегледа на изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. и на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. Генерал-лейтенант Боцев разясни, че целта е да бъдат актуализирани националните планове за развитие на способностите като е необходимо в тях да се включат най-новите намерения за модернизация и за попълване на личния състав. „Убеден съм, че приоритетите за развитие на Въоръжените сили на страната ни са в синхрон с общата политика и визия на Алианса за колективната отбрана“, заяви началникът на отбраната.

Това беше потвърдено и от генерал Петр Павел, който отбеляза, че е необходимо да бъдат изградени военни способности от всички 29 съюзници, за да може Алиансът да е ефективен и да защитава териториите и населението си. „Целта на моето посещение в България е да получа повече подробности за обстановката по сигурността в страната и в региона, да обсъдим съвременните заплахи, пред които всички ние сме изправени и начините, по които можем да им се противопоставим, но също така и да благодаря за приноса, който вашата държава дава на НАТО към регионалната сигурност и към сигурността в глобален мащаб“, каза той. Генерал Павел подчерта високата оценка за приноса на България към дейностите, мисиите и операциите на НАТО, както и усилията на страната ни за увеличаване на военния бюджет и на инвестициите във военни способности. Председателят на Военния комитет отбеляза и съществените постижения на България за увеличаване на стабилността на Балканите посредством сътрудничество с различните структури на държавите от региона.  

По-рано днес генерал-лейтенант Андрей Боцев и генерал Петър Павел се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата. Председателят на Военния комитет на Алианса изнесе лекция във Военната академия „Г. С. Раковски“ на тема „НАТО – еволюиращи предизвикателства, нови възможности“.