В НС събраха за часове 867 лева за лечението на Антония Чикова

Инициатива на депутатите от ГЕРБ Бургас представи картини и бургаските писатели в парламента за благородна кауза

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов и председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бяха сред официалните гости на културния ден на Бургас в НС, проведен по инициатива на Общината и народните представители от ГЕРБ Бургас. Културното събитие събра в едно откриването на изложбата на художника Георги Баев, представяне на Бургаската писателска общност и базар на книги с благотворителна кауза за набиране на средства за лечението на 21-годишната Антония Чикова от Бургас, която пострада при пътен инцидент.

Народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева поздрави гостите и посочи, че инициативата предоставя възможност депутатите и гостите на парламента да разгледат картините на художника Георги Баев. „Изложбата ни помага да бъдем сред поетите и писателите на Бургас и в същото време да подкрепим една благородна кауза“, подчерта Василева.

Иво Баев – син на художника Георги Баев, развълнува публиката с есе, посветено на своеобразното завръщане на баща си в Народното събрание. Георги Баев бе депутат в Седмото Велико Народно събрание през 1990-1991 г. Спомени и лични преживявания за великия творец сподели Вежди Рашидов. Представители на семейството на Баев и цялото ръководство на Националната художествена академия, бургаски писатели и поети, депутати от различни политически сили и бургазлии, живеещи в столицата, препълниха Клуба на народния представител.

„Само за няколко часа събрахме 867 лева от благотворителния базар - част от инициативата „Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака“, която бе стартирана от „24 часа“ и подкрепена от кмета на Бургас Димитър Николов“, каза народният представител и организатор на събитието Диана Саватева.

В културния ден на Бургас в Народното събрание се включиха още депутатите Галя Василева, Димитър Бойчев, Иван Вълков и Ася Пеева, както и зам.-кметът по културата и образованието на Община Бургас – Йорданка Ананиева и директорът на Бургаската художествена галерия Георги Динев.