Заложеният ръст на БВП за 2018 г. показва устойчивост в развитието на икономиката

Портфейл

04-12-2017, 06:34

Снимка:

bulgariautre

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

АИКБ: БВП може да нарасне с 4,2%

М. Стоянова: Очаква се 4% ръст на БВП през 2018 г.

Този растеж до голяма степен е растеж, базиран на конкурентоспособност

„Икономическият растеж, заложен от правителството за догодина – 3,9%, е устойчив и напълно реален“, коментира в интервю за телевизия „Европа“ Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ). Той прави сравнение с растежа от преди 10 години, който е бил по-голям, но според него спекулативен. Прогнозата за растеж на БВП на България за 2018 г. на ИПИ е 4%.

„Този растеж до голяма степен е растеж, базиран на конкурентоспособност. Той идва от това, което потребяваме, от това което произвеждаме, от това, което изнасяме и продаваме в чужбина. Тези нива на растеж от 7-8%, които имахме 2006, 2007, 2008, те бяха провокирани от растеж, който идва отвън. Много спекулативен дори, през банките, чрез кредитиране, надувайки балон в един или друг сектор. Тоест много по-неустойчив беше този растеж, който беше завлядал целия свят. Сега растежът е устойчив“, подчерта Ганев.

Той е категоричен, че няколко години с постоянен растеж на икономиката ще доведе до сериозни подобрения в стандарта на живот на българина. „Не трябва да забравим, че ако ние задържим един растеж от 4%, ако това нещо се задържи за 4-5 години, това би променило неимоверно много живота, който виждаме. Добрите периоди винаги са периоди на натрупване на много години без голяма криза. Единият период беше от 2000 до 2008 г., удари ни голяма криза, предимно отвън. Сега въпросът е можем ли да влезем в нов такъв период ако приемем, че вече сме в трета, четвърта година, дали можем да го задържим още 5-6 години“, коментира Петър Ганев. Според него растежът може и да се увеличи с реформи в съдебната система и образованието.