С изложба Археологическият музей в Пловдив отбелязва 135 години от създаването си

Мисия Пловдив

05-12-2017, 06:41

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Витрината е произведена през 1950 г. за съхранение на откритото през 1949г. Панагюрско съкровище

Изложбата „Монетно златно съкровище от Карлово”, експонирана в специална витрина-сейф, бе открита в Регионален археологически музей – Пловдив по случай 135 години от основаването му. Витрината е произведена през 1950 г. за съхранение на откритото през 1949г. Панагюрско съкровище.

Изложбата се състои от златни монети, открити в град Карлово. Сейфът е с механизъм, който повдига експозиционната част посредством ръчна манивела.

„Не само монетите са ценни, а и самият сейф, който също може да се нарече, че е музеен експонат. Изработен е от български майстори, вътрешните елементи са изработени на струг, което прави машината „вечна“. Реставриран е чрез съвместно финансиране на музея и Министерство на културата“, посочи Костадин Кисьов, директор на РАМ.

До 1974 година Панагюрското съкровище е било изложено в нея, когато то бива преместено в София със заповед на Людмила Живкова, съобщи още доц. Кисьов. Сейфът ще бъде използван за други изложби и за образователни програми с деца.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева изрази надежда, че следващата година ще бъде успешна не само за музея в Пловдив, но и за всички останали.

„Надявам се следващата година да има много нови открития и на Небет тепе, и на Източната порта, изключително важни за Пловдив“, заяви Амелия Гешева.

„Откритията със сигурност ще продължат, тъй като програмата на Община Пловдив по отношение на археологическите разкопки продължава и предвиждаме разкопки в югозападната част на Одеона, след окончателното премахване на павилионите. Там археологът Мая Мартинова ще завърши проучванията на последната част от Одеона“, съобщи кметът Иван Тотев и припомни, че по време на разкопките на Форум – Север са били намерени 40 на брой монети на едно място.

„В Пловдив не спираме да работим и да говорим за археологическа дейност. Продължават да излизат и научни трудове, които обогатяват историята на нашия град, както надписа на Тит Флавий Котис, намерен миналата година на Античния театър. Обмисляме дали да го експонираме някъде в зоната на площад „Централен“, още повече че римските форуми са били места, където са се почитали управниците и императорите“, коментира още кметът Иван Тотев.

В днешната изложба беше експонирано златно съкровище, открито на мястото, където сега се намира Община Карлово през 1974 г. по време на строителството на сградата. Датира от началото на 19 век и се състои от златни и сребърни монети.

Археологическият музей е най-старият в България и един от най-богатите с близо 200 000 археологически единици.

По време на откриването председателят на Общинския съвет Савина Петкова връчи почетен знак на град Пловдив на директора на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов.