Р. Радев: Никой досега не е постигнал политическа цена по проектите на армията

Държавният глава посети централата на ЮНЕСКО в Париж

„България е един от дългогодишните членове на ЮНЕСКО, имаме много проекти заедно, имаме много бъдеще заедно“, заяви президентът Румен Радев, който проведе среща с новия генерален директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Държавният глава посети централата на ЮНЕСКО в Париж и даде кратък брифинг за придружаващите го български журналисти. Пред тях президентът каза, че г-жа Азуле го посрещнала с думите: „заповядайте, това е българска територия” – заслуга, която Радев отдаде на предшественицата на Азуле – Ирина Бокова. По време на срещата двамата са обсъдили важни както за България, така и за ЮНЕСКО теми – образование, опазване и развитие на културното и историческо наследство, разясни Радев.

Президентът наблегна именно на опазването и развитието на историческото наследство пред чакащите го медии. „Поставих въпроса дали може да разчитаме на ЮНЕСКО за помощ във всички дейности при археологически разкопки, знаете, че в България имаме още много какво да откриваме, не ни достигат средства”, заяви Радев. „Говорихме как да се разшири дейността по опазването на това наследство, така че да бъдат инкриминализирани всички опити за кражба на културно и историческо наследство, включително и на международно ниво”, подчерта той. „Говорихме си за образование – как да облекчим образованието на нашите деца, как то да бъде по-ефективно, по-достъпно, образование за всяко едно дете, ако щете, и как раниците на учениците да са по-леки”, посочи президентът.

„Одри Азуле напълно подкрепя идеята, която изложих и пред президента Макрон, за развитие на наука и високи технологии не само на Запад, но и на Изток. Идеята за Международен институт за устойчиво развитие с научен център, с останлите страни от Западните Балкани и с помощта на ЦЕРН. Там да има и ускорител на ядрени частици. Ако това се реализира на едно място ще имаме наука, образование и медицина. Имаме идеен проект, работи се по него. Много се надявам по време на нашето председателство на Съвета на ЕС и този проект да бъде поставен на масата за преговори, защото той ще обедини и страните от Западните Балкани“, повтори Радев думите си, които и вчера каза след срещата си с Еманюел Макрон в Енисейския дворец.

В отговор на журналистически въпрос за срещите му по време на престоя му във френската столица с представители на бизнеса, Радев каза: „Добрите новини са тези, че имах среща с лидери на големи, на важни компании, половината от тях вече на български терен. Добрите новини са, че те се изказаха ласкаво за възможностите в България. За нас е много важно да покажем, че България е бизнес партньор, че България е надежден партньор и демократична държава“.

„Единствената междуправителствена сделка е по проекта на Военновъздушните сили – там има държава-държава. По проектите на Сухопътни войски и Военноморски сили, там са вече по закона за обществени поръчки, договори с фирми. Така че трудно може да говорим за политическа цена“, заяви Радев в отговор на въпрос на медия. Президентът заяви, че не е виждал „политическа цена” по проектите на армията. Според него това е една от заблудите на ръководството на Министерство на отбраната от много години. „Всеки министър или правителство си казва: ето, сега аз ще постигна политическа цена. Досега това никога не е ставало, няма и да стане”, заяви Румен Радев.