Н. Ангелкова: 2018 г. ще е с ключови събития за българския туризъм

Съвместно с Китайската народна република се подготвя и туристически форум в Пекин през април 2018 г.

Готвим амбициозна програма от събития през следващата година. Част от тях ще са по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, организираме и второ издание на Световния конгрес на древните цивилизации. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на 5-ата поредна работна закуска с посланиците у нас, която се организира от ведомството, предаде пресслужбата на Министерството на туризма.

На събитието присъстваха около 50 ръководители и представители на дипломатическите мисии у нас. Министърът уточни, че първото важно събитие от най-високо ниво ще е през февруари. Тогава се организира среща на министри от държавите членки на ЕС с основен фокус туризъм и икономически растеж. Освен нея Министерството на туризма работи по още 5 събития, които ще бъдат реализирани в първите 6 месеца на годината, когато България ще председателства съвета на ЕС.

Съвместно с Китайската народна република се подготвя и туристически форум в Пекин през април 2018 г., съобщи още министърът. И посочи, че това ще е още един начин да се постави фокус върху европейската инициатива „ЕС-Китай 2018 - година, посветена на туризма“ („2018 EU-China Tourism Year“).

Министър Ангелкова представи пред ръководителите на дипломатическите мисии у нас резултатите в туризма за 10-е месеца на 2017 г. "Общо чуждестранните посетители на България в периода януари-октомври са повече от 8 млн., като се отчита ръст от 7,6 на сто в сравнение със същите месеци на миналата година", каза министърът.

Тя поясни още, че около 6 млрд. лв. са приходите от международни пътувания за времето от януари до септември. Нарастването в постъпленията е повече от 9 на сто спрямо същия период година по-рано. Само през летния сезон страната е посетена от над 5,3 млн. чуждестранни туриста, което с 5,7% повече в сравнение със същия период на 2016 г. Относно зимния сезон министърът заяви, че прогнозите са и той да е успешен. Очакванията са посетителите у нас да се увеличат с 5-10% спрямо зимен сезон 2016/2017 г., когато България посрещна над 1,42 млн. чуждестранни госта.

"Българското Министерство на туризма е първото в света, което пуска услуга с възможност за директно споделяне на туристически обекти чрез Chat Extension на Вайбър, заяви още пред посланиците министър Ангелкова. Свързването ще даде възможност всичко, което е включено или се добавя към мобилно приложение и уебсайт на iLoveBulgaria, автоматично да се показва и във Вайбър. Потребителите ще могат да откриват и да си препращат снимки и информация в чата за националните ни обекти. Министерството на туризма и iLoveBulgaria сме първи в България и в света, които имат възможността да осигуряват съдържание във Вайбър Chat Extension", обясни пред посланиците министър Ангелкова.

Н. Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух благодари на министър Ангелкова за традиционната среща, която организира и коментира, че това е страхотна инициатива, която трябва да продължава и за в бъдеще.

„България е популярна кинодестинация. Тук са заснемани Боливудски филми, с които страна е станала популярна в Индия“, каза Н.Пр. г-жа Пууджа Капур, посланик на Индия в България. Тя допълни, че това е много ползотворно начинание, което влия положително на имиджа и рекламата на страната и трябва да продължи да се развива.

Н. Пр. Лйерка Алайбег, посланик на Хърватия у нас, коментира, че и Хърватия предприема мерки за наемане на работници от трети страни, защото и те като България имат проблем с квалифицираните кадри.

"Да обърнем повече внимание върху опазването на природните дадености, защото това ние е най-голямото богатство", препоръча Н. Пр. Марян Гьорчев, посланик на Република Македония.

Посланиците приветстваха и инициативата на ведомството малко познати туристически дестинации да бъдат показвани на представителите на дипломатическия корпус.

Министър Ангелкова благодари за сътрудничеството на ръководителите и представителите на дипломатическите мисии у нас. "Вие сте не само посланици на вашите страни у нас, но и на България", заяви министърът. И допълни, че очаква добрите взаимоотношения в сферата на туризма да се запазят, а министерството винаги ще ги посреща с отворени врати.