Т. Дончев: Политиката по сближаване показва нивото ни на доверие в ЕС

Лиляна Павлова представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Кохезионната политика не е просто част от бюджета на Европа, нито само солидарност или само свързаност. Тя е инструмент да инвестираме в Европейския съюза като такъв, своеобразен показател колко вярваме в него изобщо. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев в Брюксел на извънредната среща на групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите в ЕС, предаде пресслужбата на ГЕРБ.

В рамките на обсъждането с участието на европейския комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер вицепремиерът подчерта, че дискусията за размера на финансирането и разпределението на средства в европейската политика по сближаване е невъзможна преди да бъде постигнат консенсус за приноса, смисъла и бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г.

По време на срещата министър Лиляна Павлова представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя отбеляза, че България има амбиция в рамките на председателството да се проведе не просто качествен дебат, а и да бъдат постигнати реални резултати в дискусията за бъдещето на политиката по сближаване.

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от баланс в дефинирането на дългосрочните стратегически цели на ЕС и нуждата от гъвкавост в посрещането на непредвидените обстоятелства, включително и на техническо ниво.

Въпросът за бъдещето на политиката по сближаване предстои в рамките на дебата за следващия бюджет на Европейския съюз, където безспорно основен въпрос ще бъде и готовността на европейската администрация да разработи конкретни мерки за опростяване на процедурите и концентриране на инвестициите в инициативи с добавена стойност и осезаем дългосрочен ефект за регионите.

Първото предложение за финансова рамка на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. се очаква да бъде представено по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през м. май 2018 г.