Предложението на БСП за мораториум върху частните болници е против Конституцията

Решихме следващата година, за да се прецизира националната здравна карта да може една година касата да не финансира такива структури

„Предложението на БСП за мораториум върху частните болници е противоконституционно. Това предложение на пръв поглед трудно може да бъде определено по друг начин, освен като противоконституционно“, каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова в отговор на въпрос подкрепя ли ГЕРБ идеята на БСП за мораториум върху частните болници. „Учудвам се на отношението на колегите, които не подкрепиха идеята за следващата година да не се финансират новите дейности. В никакъв случай не разделяме видовете собственост. Решихме следващата година, за да се прецизира националната здравна карта да може една година касата да не финансира такива структури“, коментира тя.

Във връзка с предложенията на БСП за криминализиране на реекспорта на лекарства и пререгистриране на болниците от търговски дружества в лечебни заведения Даниела Дариткова заяви: „Нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни“. „Факт е, че лечебните заведения са натрупали дългове, че имат проблеми, но това не се изчерпва само с търговския характер на функционирането им“, посочи тя.

„Важно е да видим елементите на тези предложения на БСП. Винаги съм се въздържала от квалификации, но преди няколко дни Корнелия Нинова смело излъга, че в Закона за бюджета на НЗОК и на държавата те били предложили вече да отпадне функционирането на лечебните заведения за болнична помощ като търговски дружества. Такова предложения нямаше и това може да бъде проверено“, обясни д-р Дариткова. „Това са фактите и реалностите, всичко останало е опит за политическа употреба, без особен смисъл за позитивно развитие на процесите в българското здравеопазване“, каза още депутатът от ГЕРБ.