Рекорден брой спасистелни операции е извършила Планинската спасителна служба през 2017г

Най-застрашени според експерите са любителите на зимните спортове, които често предприемат рискови действия

Рекорден брой спасистелни операции е извършила Планинската спасителна служба през 2017г. 2457 са случаите, при които спасителните екипи са се отзовали на сигнал за пострадал или бедстващ планинар, съобщават от БНТ. Според статистиката най-често стават инциденти с любители на зимните спортове.
Подценяване на метеорологичните условия и надценяване на собствените ни възможности. Така спасителите от Българския червен кръст и Планинската спасителна служба обясняват нарастналия брой на инциденти в планината. Най-застрашени според експерите са любителите на зимните спортове, които често предприемат рискови действия. Оттам напомниха, че в началото на ски сезона, когато все още няма достатъчно сняг за практикуване за зимни спортове, скиорите и сноубордистите трябва да внимават с изкуствената снежна покривка.
Освен подготвени за зимни условия, специалистите призоваха планинарите да използват и мобилното приложение на спасителната служба, което дава достъп до координатите им във всеки един момент. И допълниха, че направата на планинска застраховка, е от изключителна важност, а цената е символична-между 30 и 40 лв. за година.
От Планинската спасителна служба и Българския червен кръст използваха конференцията и за да призоват за по-бързо приемане на Закон, който да регламентира доброволчеството у нас и припомниха, че голяма част от тяхната дейности е свързана именно с доброволчеството.