С проект за 1,2 млн. евро община Лясковец ще развива екотуризъм и биоземеделие

Велико Търново Лайф

10-12-2017, 15:00

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстои ремонт на Младежкия дом в града

Бизнес инкубатор за насърчаване на екотуризма и биологичното земеделие предстои да изгради община Лясковец по проект „Мрежа за зелени работни места”. За целта винарското градче ще си сътрудничи с румънската община Виделе, област Телеорман. Проектът е на стойност 1,2 млн.евро, а финансирането му е по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния – България 2014 – 2020. Вчера той бе представен официално в сградата на Община Лясковец заедно с официалните гости от побратимения град Виделе – зам.-кмета Силвио Шербан, Симона Видея – ръководител на проекта, и Мирел Моаген.

Целта на проекта е да се увеличат възможностите за заетост и мобилност на работната сила чрез създаване на специални знания и умения в областта на екотуризма и биологичното земеделие и производството на биохрани в трансграничния регион.

В тази връзка предстои ремонт на Младежкия дом в Лясковец, където ще бъде изграден бизнесинкубаторът. Сградата е с обща площ от 355 кв. м и е доста амортизирана. С част от средствата по проекта – около 450 хил. лв., сградата ще бъде изцяло обновена, ще бъде закупена техника и ще има обособени зали за обучение, семинари и презентации, обясни Мария Илчева, ръководител на проекта.

Другите дейности, които са заложени в него, са създаване и развитие на уеббазирана платформа за зелени работни места в трансграничния регион, която ще се използва от всяко заинтересовано лице, търсещо възможности за заетост или собствен бизнес, както и от хора, заинтересовани да намерят доставчици на стоки и услуги в трансграничния район. Предстои да бъдат инсталирани също четири информационни табла, които ще бъдат поставени на обществени места в двете общини Лясковец и Виделе. Целта е да популяризират възможностите за заетост в сферата на екотуризма и биологичното земеделие.

Ще бъдат организирани езикови курсове за повишаване на мобилността на хората от региона, както и съвместни трудови борси за насърчаване на идеи, възможности и добри практики за създаване на заетост. Ще има също лятна академия „Зелена иновативна лаборатория” за предприемачи от двата региона.

„За нас това е едно добро начало и първи съвместен проект и съм щастлив да работим заедно. Надявам се скоро да бъде одобрен и вторият проект, по който работим съвместно с Община Лясковец”, заяви зам.-кметът на Виделе Силвио Шербан.

По него румънската община ще е водеща. За община Лясковец е предвидено изграждане на две зони за отдих и спорт. Едната зона ще е в градския парк, където ще бъдат изградени детска площадка и места за различни спортни занимания, а другата ще е в Козаревец, където ще бъде облагороден районът около читалището. По този начин ще бъдат подобрени обществените пространства в Лясковец и Козаревец за провеждане на различни събития за популяризиране на българските традиции и култура.