Емил Джасим: Обявяването на Йерусалим за столица на Израел спаси Тръмп и Нетаняху

С този акт Тръмп отразява една реалност, която има своите исторически аргументи

„Обявяването на Йерусалим за столица на Израел спаси както Доналд Тръмп, така и Бенямин Нетаняху, защото и двамата са обект на много сериозни разследвания”, смята историкът Емил Джасим.

Тръмп е разследван за връзки с Русия в момента, а Нетаняху за корупция.

„Нетаняху в момента излиза като пълен победител, като човек, който е постигнал нещо, към което Израел се стреми от 1949 г. насам”, смята Джасим.

„С този акт Тръмп отразява една реалност, която има своите исторически аргументи. Той неслучайно цитира Хари Труман, защото това е първият американски президент, който обръща палачинката в политиката спрямо арабите и този конкретен казус”, пояснява Джасим пред БиТВ.

„В цялата си реч в нито един момент Тръмп не обявява Йерусалим за вечна и неделима столица на Израел. В цялата си реч не определя окончателния статут на целия град, защото след Шестдневната война, Източен Йерусалим е окупиран и там статутът още не е установен”, допълва той.

„Опасна игра е признаването на Йерусалим от гледна точка на това дали този дух, който излезе от бутилката на насилието, ще може да бъде усмирен”, коментира още историкът.