Прокуратурата: Реализиран е износ на лекарства за десетки милиони левове

Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава

Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Според нас обаче са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

„Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава. Това е първата вълна на престъплението. Евентуално обвинение за пране на пари и данъчни престъпления има нужда от повече време. Разчитам на възложените ревизии на колегите от НАП и на проверките в болници и аптеки. Когато се групират лекарства по нерегламентиран начин, за да ги изнесеш, трябва да докажеш произхода им. В резултат на тази дейност, според нас, са осъществени и данъчни престъпления и пране на пари“, обясни Гешев.

„Реализирали са износ на лекарства са десетки милиони левове. Не съм готов да кажа точната цифра. Аз смятам, че има законодателни пропуски, за да се случи това нещо“, каза още той. По думите му, има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража.

В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства за привличане на 7 лица в качеството на обвиняеми , коментира Гешев. Той уточни, че едно от тях е привлечено за ръководител на организирана престъпна група, а останалите за участие в нея, извършваща престъпления с користна цел – данъчни престъпления и пране на пари.

„Ръководителят от вчера е с мярка за процесуална принуда от 72 часа. В рамките на този срок ще бъде доведен през Специализирания съд с оглед дали същият следва да бъде задържан под стража. Има процесуалните основания за това според мнението на колегите. Тяхната убеденост се подкрепя и от факта, че има реална опасност това лице да се укрие и да извърши и друго престъпление. Същият е подсъдим по два процеса – за измама и за престъпление за данъчна измама“, допълни той. Стана ясно още, че по отношение на останалите 6 лица на едно от тях ще му бъде предявено обвинение и за пране на пране, тъй като е държал сума от около 500 000 лв. „Взети са мерки за неотклонение на парична гаранция“, добави още той.