Кръгла маса Младите хора в Нова Европа организират в ПУ

Мисия Пловдив

13-12-2017, 08:05

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кръглата маса е резултат от сътрудничество между ФИФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Дортмунтския и Билефелдския университети в Германия

Кръгла маса на тема „Младите хора в Нова Европа“ организира Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на 13 декември от 11:00 ч. в Зала „КОМПАС” в Ректората на ул. „Цар Асен“ №24.
Програмата включва представяне на книгата „The New Diversity of Family Life in Europe. Mobile ethnic groups and flexible boundaries” и дискусия на тема „Младите хора в Нова Европа – изследователски и приложни перспективи”.
Книгата е събрала общо 13 текста на изследователи от Германия и България, чието средоточие се явява темата за разнообразните семейни форми на живот в съвременна Европа, белязани от прекосяване на граници от различен порядък и живот в транснационални социални пространства. Тя ще бъде представена от съставителите и автори Бану Чътлак от Дортмунтския университет (Германия), Себастиан Куртенбах от Билефелдския университет (Германия) и Меглена Златкова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“(България).
Дискутанти  по темата „Младите хора в Нова Европа – изследователски и приложни перспективи” ще бъдат: доц. д-р Стойка Пенкова (катедра „Социология и науки за човека”); гл. ас. д-р Борислава Петкова (катедра „Етнология”); докт. Димитър Панчев, Социология; докт. Диана Апостолова, Социология; докт. Светослава Манчева, Социална антропология; студент Ина Шeфер, Социология. Модератор на сесиите е докт. Петя Петрова, Социална антропология. Работният език на кръглата маса е български.
Кръглата маса е резултат от сътрудничество между ФИФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Дортмунтския и Билефелдския университети в Германия, което започна през 2014 г. с международна конференция на тема „Различните“ светове на детето и семейството“, където взеха участие изследователи от Пловдивския университет, от университетите в Дортмунд, Бохум и Кьолн в Германия; стипендиантка на „Фулбрайт“ от САЩ, директорът на „Регионална дирекция за социално подпомагане – Пловдив”. Конференцията срещна млади изследователи, които работят в сферата на социалната антропология, социологията, етнологията и архитектурата и се занимават с проблемите на детето и детството, семейството, мобилностите/миграциите. Сред основните акценти на дискусията бяха различията: тези на дискурсите за идентичност; различните социални мрежи; транснационалните мобилности и взаимодействията с институции.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен