Представят макети на културно-исторически обекти „Дунав – Река с много история“

Мисия Добрич

13-12-2017, 09:51

Снимка:

Община Плевен

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникални макети представят знакови места от двете страни на Дунав

Откриването на изложбата е днес от 17.30 часа в ОМЦ-Добрич

Изложба на макети на културно-исторически обекти „Дунав – Река с много история“ се открива днес от 17.30 часа в Младежки център Добрич.

Експозицията показва за първи път 45 обемно-пространствени модели на значими забележителности по поречието на Дунав.  Целта е да се популяризират културно-историческите обекти на трансграничния регион - в Южна Румъния и Северна България, за да се повиши туристическия поток.

От българска страна са представени макети на крепостта „Баба Вида” във Видин, Националния музей параход „Радецки” в Козлодуй, Патриаршията в крепостта „Царевец” - Велико Търново, Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе, Двореца в Балчик. От румънска страна присъстват също знакови обекти: Траяновият мост /гр. Дробета, Турну Северин/, Дворецът в Крайова, Казиното в гр. Констанца.
Атракционът е създаден в рамките на проекта "Дунав - река с много история" по програма "Интерег V-A Румъния - България". Изпълнява се от Фондация "Отворена длан", България, Плевен, и "Федерация на работодателите от окръг Олтения - Ф-ПРО", Румъния, Крайова.

Изложбата е представена преди Добрич, в Плевен и Монтана, а през 2018 ще бъде обиколи 4 окръга в Румъния.