ЕС получи зелена светлина за втори кръг на преговорите по Брекзит

До март месец преговорите ще бъдат за преходния период

Лидерите на Европейския съюз дадоха зелена светлина за започване на втория кръг преговори за Брекзит, съобщават световни агенции. Евролидерите се съгласиха да се пристъпи към втората фаза от преговорите за Брекзит. Поздравления за премиера на Великобритания Тереза Мей, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в "Туитър".

ЕС публикува насоките за преговорите по време на втората фаза, в които същественото е, че пълноправното членство ще е докрая на преходния период, включително участие в единния пазар и митническия съюз.

Съюзът отбелязва, че законодателството на ЕС ще се прилага до края на преходния период, който се предполага, че ще завърши през 2021 г. Великобритания ще трябва да спазва четирите свободи, което означава, че миграцията от ЕС към Острова ще продължи пет години след референдума.

Брюксел потвърди, че ръководните принципи за работната рамка за търговските преговори няма да бъдат публикувани до март. До тогава преговорите ще бъдат за преходния период. ЕС ще поиска повече информация от Лондон относно какви да са търговските отношения между Острова и ЕС.

По време на първата фаза Европейската комисия и Лондон договориха ключови въпроси като правата на гражданите на ЕС и на Великобритания след Брекзит, границата между Северна Ирландия и Ирландия и сметката за "развод", която Обединеното кралство трябва да изплати на Брюксел.

Сега преговорите ще се насочат към бъдещите търговски отношения между съюза и Обединеното кралство.

"Даунинг стрийт" обяви, че преди Коледа кабинетът ще обсъди какво търговско споразумение Великобритания ще търси.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен