НС задължи Горанов да внесе до 15 януари стратегия за управление на държавния дълг

От 2015 г. до октомври 2017 г. държавният дълг се е увеличил с 1,4 млрд. евро

Със свое решение парламентът задължи министъра на финансите да внесе до 15 януари 2018 г. в НС  одобрената от правителството стратегия за управление на държавния дълг за периода 2018 – 2020 година. Решението беше взето след дебат в пленарна зала за състоянието на държавния дълг, предаде БТА.

"Има страни, които разпределят над 50 процента от БВП през бюджета, но годините на прехода не ни дават основание да смятаме, че държавата може да разпределя парите по-добре от обикновения гражданин", посочи Горанов. "Затова, ако увеличим делът на преразпределение  на БВП през бюджета, ще се наложи драстично увеличение на данъците, и то за средната класа", подчерта той.

"Фискалният резерв не е нетипично висок за последните години", каза Горанов. По думите му за период от десет години той се поддържа 10-12 процента от БВП.

От 2015 г. до октомври 2017 г. държавният дълг се е увеличил с 1,4 млрд. евро, или от 22,1 млрд. евро към края на 2014 г. до 23,5 млрд. лева към 31 октомври този година. Същевременно  относителният дял на държавния дълг за този период пада от 26,4 процента към 31 декември 2014 година на 23,3 процента към края на октомври 2017 година.

"През последните години поддържаме политика на по-високи фискални буфери, която  доведе до падането на лихвените проценти по кредитите", каза Горанов. "От декември 2014 година до края на октомври 2017 година ние виждаме най-бързия спад по лихвите на кредитите. Това дава директно отражение на икономиката и спестява разходи на домакинствата и на фирмите. Жилищните кредити са с 2 процента по-ниски лихви, а на кредитите за предприятията лихвите паднаха с три процентни пункта", уточни той.

Министърът посочи, че за последните години рисковата премия на нашите ценни книжа е паднала в пъти и се доближава до страни като Словения и Чехия. "Доверието в България се е върнало до нива, в които тя изпреварва държави с много по-висок кредитен рейтинг", каза Горанов. Тази политика води до по-добро състояние на банките, застрахователните и пенсионните дружества, които са притежатели на български ценни книжа.

"Увеличаване на държавния дълг минава или през огромна загуба за бюджета, или през увеличение на данъците, а ние в партия ГЕРБ не приемаме такава политика", каза Горанов.