Цв. Цветанов: Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни

Бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 407 милиона повече

Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни. Това заяви председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на Нова Телевизия. Дебатът в пленарна зала за мораториума върху новите лекарства, Цветанов определи като „безсмислен”.

„Хората останаха в едно заблуждение от фалшивите новини на БСП, които се заиграха със страховете им”, заяви Цветанов.

„Бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 407 милиона повече. Общият бюджет за НЗОК ще е 3 милиарда и 800 милиона лева, а общият бюджет за здравеопазване – 4 милиарда и 700 милиона лева”, заяви Цветанов. По думите му 300 милиона отиват за онкоболните, а 70% от парите са за иновативни лекарства.

Според Цветанов екипът в здравното министерство има амбицията да намали източването на Здравната каса. „Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни”, заяви Цветанов. „В диалог можем да решим проблема във всеки конкретен случай”.

„Трябва да имаме комплексна политика – да има профилактика, контролни прегледи, да има техника”, заяви Цветанов.

„Освен това ние не знаем какъв е ефектът от тези лекарства. В Румъния има 6-годишен мораториум”, заяви Цветанов. „В момента има 28 молекули, които се плащат и ще продължат да се плащат. Спорът беше за тези 32. Правим възможно най-модерното здравеопазване”.