М. Крумова: Има ясна стратегия за подпомагане на най-бедните за достъп до вода

Няма да се предоставят европейски средства на неконсолидирани области

Увеличението на цената на водата е заложено в бизнес плановете през 2017 г., одобрени от КЕВР, сега се коригира заложената цена за 2018 г. с оглед инфлационния процент. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова, в ефира на БНТ.

"Специално за Ямбол става въпрос за нов вид услуга, нямаше пречиствателна станция, тази услуга трябва да се калкулира в цената, затова е най-високо увеличение там. След започване на работа на станцията, тогава ще започне и плащането по новите цени", обясни тя. Заложено е 20 % увеличаване на цената на водата в Ямбол.

Крумова обясни, че няма да се предоставят европейски средства на неконсолидирани области. Само консолидирани ще се финансират, това е изискването на комисията.

Тя бе категорична, че не е определящо от коя партия е кметът, а е важно да се реши проблемът с водоснабдяването. Крумова коментира и подпомагането на най-бедните.

"Имаме за първи път ясна стратегия за това как да се подпомогнат най-бедните, за да имат достъп до вода. Идеята ни е всички уязвими групи да получават субсидирана цена, да плащат минимална или никаква цена. Мислим да опростим максимално подпомагането на социално слабите", каза зам.-министърът.