Дарителска вечер Коледна трапеза в Стара Загора събра близо 37 хиляди лева

Животът

18-12-2017, 09:20

Снимка:

организатори

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кресна отчете всички дарения, които е получила до днес

На събитието присъстваха 140 гости от средите на бизнеса и обществения живот на Стара Загора, Казанлък и Раднево

За девета поредна година се проведе Дарителска вечер Коледна трапеза на обединена Европа. Тя се организира от множество неправителствени организации: Агенция за регионално икономическо развитие, Европа Директно, Граждански клуб ЛИПА, Инер Уил клуб Стара Загора, Инер Уил клуб Стара Загора – Берое, Интеракт, Лайънс клуб - Стара Загора, Лайънс клуб Стара Загора – Августа, Лайънс клуб Стара Загора – Тракия, Младежка банка, Младежки общински съвет, Обществен дарителски фонд, Ротаракт клуб, Ротари клуб Стара Загора, Ротари клуб Стара Загора – Берое, Търговско-промишлена палата.

Партньори, за поредна година бяха и учениците от Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”, които приготвиха за гостите Естонски коледен венец.

На събитието присъстваха 140 гости от средите на бизнеса и обществения живот на Стара Загора, Казанлък и Раднево. Тази година бяха представени 9 проекта. Средства за тяхната реализация се набираха по модела „Дарителски кръг”, който вече се налага като традиционен метод за дарителство. Всички проекти са насочени към деца и младежи. Това са:

„Запази дете” на Ротари клуб Стара Загора – Берое – 2790 лв.
Осигуряване на предпазни средства за лъчезащита при провеждане на рентгенови и компютърно-томографски изследвания на бебета, деца и подрастващи.

„НАШЕТО УТРЕ” на Инер Уил клуб Стара Загора – Берое – 2520 лв.
Проектът цели да подаде ръка за подкрепа и да съдейства за изграждането на успешни, отзивчиви, духовно богати млади хора с изявени таланти.„Подкрепа за НУМСИ „Христина Морфова” на Лайънс клуб Стара Загора – 2200 лв.

Закупуване на инструменти за повишаване на възможността за качествено обучение на учениците от НУМСИ „Христина Морфова”. Подкрепа на талантливи ученици за явяване на конкурси.

„Играй с приятели офлайн – детски празници” на Лайънс клуб Стара Загора – Августа – 3900 лв.
Провеждане на детски спортни празници за стимулиране на игри на открито сред подрастващите.

„Обединени срещу дрогата” на Инер Уил клуб Стара Загора – 7500 лв.
Запознаване на учениците от 6 до 10 – клас и техните родители с пагубното действие на наркотиците върху човешкото тяло, психика и живот, чрез презентации, тематични брошури и куклено-театрална постановка.

„Детски летни лагери „Горско лятно приключение“ на Фондация „Светъл лъч” – 5370 лв.
Възможност на 40 деца в неравностойно положение да участват наравно със своите връстници в лагери, с които се заздравява изтънялата връзка на децата с природата.

„Детски игри Старозагорски олимпийски надежди” на Граждански клуб ЛИПА – 5800 лв.
Провеждане на ежегодните детски игри „Старозагорски олимпийски надежди” с цел популяризиране на олимпийските спортове, спортните клубове в региона и подпомагане развитието на детския спорт.

„Улици с неведоми имена” на Ротари клуб, Ротаракт клуб, Интеракт клуб – 5140 лв.
Оформяне на градската среда като носител на историческата памет, чрез изработка и поставяне на информационни табели, които да запознават старозагорци и гости на града с овековечените личност от Стара Загора, чиито имена носят улиците под липите.

„ОТ младежи ЗА младежи” на Младежка банка – Стара Загора – 1300 лв.
Целта на проекта е да се подкрепят младежки инициативи и проекти. Със средствата ще бъдат финансирани проекти инициирани от младежки организации или инициативни групи.

Първото дарение за вечерта беше от учениците от 11 „И” клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан” с класен ръководител Венета Харизанова, за проекта „Запази дете”. За тях този жест се превръща в традиционен след като миналата година за пръв път участваха в Дарителския кръг.
Гостите бяха впечатлени от чудесното изпълнение на Здравка Василева, която свири на тромпет. Тя е част от учениците, които бяха включени в проект „Подкрепа за НУМСИ „Христина Морфова през 2016г.
Едно от най-атрактивните представяния на проект, направи 10 годишния Симеон Спиров, който представи проекта „Улици с неведоми имена”.

В края на вечерта от дарения бяха набрани 36 520 лв.  Всички средства от поканите на стойност 50 лв. отидоха на 100% за подкрепа на представените проекти. Затова, дарителската вечер нямаше да бъде възможна без подкрепата на спонсорите: Загорка АД, винарните: Домейн Менада, Мидалидаре Естейт, Александра Естейт, Анджелус Естейт, Шато Коларово и фирмите: Метро Кеш енд Кери и КЕН АД.