Министър Кралев връчи меча на Черния рицар на съдия №1 за 2017 г. Станислав Тодоров

Победителят бе избран за най-добър рефер на 9-те годишни награди на Асоциацията на съдиите по футбол в България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев по традиция връчи меча на Черният рицар на съдия №1 за 2017 г. - Станислав Тодоров на 9-те годишни награди на Асоциацията на съдиите по футбол в България.
„Съдийската професия наистина е една от най-тежките, защото рядко получавате похвали за успешната си работа, грешките се виждат повече“, каза министър Кралев. „Има израз, че един съдия си е свършил работата, когато е незабележим на терена, затова искам да благодаря на всички тези съдии, които бяха незабележими по време на срещите си. Искам да благодаря и на тези, които взеха правилните решения в спорните ситуации. Благодаря и на тези, които сгрешиха, но имаха мъжеството да си признаят грешките. На тези, които грешаха и изпълняваха поръчки, няма да благодаря“, добави Кралев.
Той пожела на присъстващите съдии да носят любовта към футбола в сърцето си и да помнят, че от техните решения зависят както съдбите на много хора, така и цялостната оценка за феърплей в първенството. „Пожелавам на български съдия да свири на финалите на световно първенство по футбол“, допълни Красен Кралев. На присъстващите в залата и на останалите любители на футбола министърът пожела през следващата година да не бъдат свидетели на мачове като „Черно море“ – „Септември“ във Варна от тази година.
Министър Красен Кралев връчи и букет цветя на „Най-добрата футболна съдийка за 2017 г.“ – Християна Гутева. Церемонията беше открита от председателя на Асоциацията на съдиите по футбол в България Антон Генов. Той помоли присъстващите за едноминутно мълчание в памет на Стефан Орманджиев, Богдан Дочев и Димитър Джавков, които си отидоха през тази година. На церемонията по награждаването на най-добрите съдии за 2017 г. присъстваха още Атанас Фурнаджиев, Михаил Касабов, Павел Колев, Атанас Караиванов, Петър Петров, Неделчо Чакъров и много други футболни деятели от настоящето и близкото минало. Шефът на съдийската комисия към БФС Петър Петров пожела на всички съдии да бъдат по-смели през следващата година и се извини на всички футболни отбори, които са били ощетени от съдийски отсъждания през годината, защото по думите му извинението е проява на европейско поведение.
За първи път на церемонията бяха връчени награди за най-добър съдия по плажен футбол и за животоспасяваща помощ и смелост на футболния терен. Призът на животоспасяваща помощ отиде при съдийката Йоана Василева, която заради бързата си реакция е спасила живота на дете, което вследствие на удар е глътнало езика си на терена по време на мач.

Най-добрите съдии за 2017 г. бяха отличени в 7 категории и бяха връчени и няколко специални награди:

Най-добър футболен съдия за 2017 г. – Станислав Тодоров
Най-добра футболна съдийка за 2017 г. – Християна Гутева
Най-добър футболен асистент-съдия за 2017 г. – Мартин Маргаритов
Най-добра футболна асистент-съдийка за 2017 г. – Екатерина Маринова
Най-добър съдия по футзал за 2017 г. – Борислав Колев


Най-добър съдия по плажен футбол за 2017 г. – Владимир Ташков
Най-проспериращ футболен асистент-съдия за 2017 г. – Мирослав Иванов
Награди за дългогодишен принос към българското съдийство – Тодор Колев, Георги Кабаков старши, Величко Цончев
За животоспасяваща помощ и смелост на футболния терен – Йоана Василева
Медийно отразяване на футбола и футболното съдийство през 2017 г. – в. „Меридиан мач“ и Ангел Кишин
За достойно приключване на футболно съдийската кариера през 2017 г.: Таско Тасков, Николай Георгиев, Николай Стайков, Светослва Динев, Николай Христов.