Стара Загора официално закри кампанията „Европейски град на спорта 2017“

Старозагорските спортисти завоюваха множество купи и медали

През отиващата си 2017 година в Стара Загора са проведени над спортни 200 събития, някои от които за първи път. Статистиката до момента сочи, че в тях са се включили повече от 25 000 спортисти, които са били наблюдавани и подкрепяни от повече от 140 000 души. На територията на Община Стара Загора функционират 109 лицензирани спортни клуба. Старозагорските спортисти завоюваха множество купи и медали.
Градът продължи да се утвърждава не само като един от най-спортните градове в страната, но и като предпочитана дестинация за провеждане на важни спортни събития на международно и национално ниво. На церемония снощи в залата на Оперния театър беше тържествено закрита кампанията „Стара Загора - Европейски град на спорта 2017“. Призът за града беше присъден от Федерацията на Европейските столици и градове на спорта (ACES Europe).
Всички спортни инициативи, проведени през годината бяха част от тази кампания и стремежа на Община Стара Загора да популяризира спорта и да приобщи към спортна активност възможно най-голям кръг от хора, да предостави възможност за по-голяма достъпност до спортни дейности както за местните жители, така и за гостите на града.
Кампанията стартира с конкурс за избор на 16 доброволци, деца от различни училища в Стара Загора, чиято задача бе да популяризират спорта и да участват в реализирането на спортните събития. На церемонията в операта снощи те получиха сертификати за дейността си като доброволци в спортни мероприятия.
През годината продължи работата и за увеличаването на достъпността до спортните съоръжения и осигуряване на възможност за спорт на все повече хора, както и за поддръжка и подобрение на спортната инфраструктура. Бяха открити нови зали за спортни танци в сградата на общинското предприятие „Мересев“, Общинска спортна зала по художествена гимнастика и Общинска боксова зала.
Приключиха успешно ремонтите на Общинския плувен басейн, Спортна зала „Стара Загора“, Спортна зала „Иван Вазов“, както и на физкултурните салони на XIII ОУ „Паисий Хилендарски“, ОУ „Г. Райчев“ и СОУ „Максим Горки“.
Спортният календар на Стара Загора за 2017 година включи дейности, насърчаващи активното спортуване и здравословния начин на живот сред всички възрастови групи. Състояха се множество събития на открито с цел да се привлекат възможно най-голям брой участници.
Утвърдени в календара на Община Стара Загора през годините са Международните турнири по художествена гимнастика „Импала“ и „Фея под липите“,Турнирът по конен спорт, Международният турнир по борба “Динко Петров“, Международният турнир по карате „Верея“, Международният бридж турнир, турнирите по бадминтон, възроденият през последните години Международен лекоатлетически турнир „Самарско знаме“. На голям зрителски интерес се радва проведеният за втори път силен „Маратон Стара Загора“. За първи път през 2017 г. Стара Загора стана домакин на Национална спортна универсиада, Балканиада по волейбол за момчета и Балканиада по лека атлетика за ветерани. Безспорно най-голям зрителски интерес и голямо вълнение сред спортната общественост предизвика незабравимото футболно шоу на легендарните футболисти на Барселона и българските звезди на футбола, които застанаха едни срещу други на стадион „Берое“ в паметния сблъсък „Дpийм тиймът нa Бapceлoнa” cpeщy „Oтбopa нa Cтoичĸoв и пpиятeли”. Повече от 12 000 души се насладиха на незабравимия футболен спектакъл, аплодирайки своите идоли и любимци.

Община Стара Загора, съвместно с туристическо дружество „Сърнена гора“, провеждаше ежемесечни походи по различни маршрути. В новата за града ни инициатива, насърчаваща движението на открито и ходенето пеша, се включиха хора от всички възрастови групи. Най-малкият участник бе момченце на 4 години.
Голямо вълнение сред любителите на шахмата предизвика посещението на световния шампион по шахмат Анатолий Карпов. В рамките на визитата си в Стара Загора гросмайстор Карпов откри турнира за деца „Тракийско конче“ и направи партия с най-младата шампионка на България по блиц Фабиана Костадинова, която завърши с реми. Най-малката състезателка на Шахматен клуб „Траяна“ през годината спечели пълен комплект медали – бронз на стандартен, сребро на ускорен и злато на блиц от Държавните индивидуални първенства за деца до 10 години. На церемонията снощи тя получи Грамота и знака на Община Стара Загора.
Спортната статистика на 2017-та сочи, че най-малкият участник в спортна инициатива в Стара Загора през годината е Стефан Драгнев, на 2 г. 7 м., който се включи във велопохода, организиран в рамките на седмицата на мобилността на 18 септември 2017 г. Най-възрастната участничка е на 90 години и е активен участник в заниманията по гимнастика в парк „Аязмото“.