Министър Кралев и вицепремиерът Каракачанов наградиха най-добрите военнослужещи спортисти за 2017

10-те най-добри спортисти получиха плакети от министър Каракачанов

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов наградиха най-добрите военнослужещи спортисти за 2017 г. на тържествена церемония в Министерство на отбраната. 10-те най-добри спортисти получиха плакети от министър Каракачанов. Спортист № 1 на Националната военна спортна федерация (НВСФ) за 2017 г. стана маратонецът капитан Илия Куцаров. Министър Кралев връчи купите на трите военни спортни клуба, класирали се на първите три места в комплексното класиране от проведените през 2017 г. държавни военни първенства – Военен университетски спортен клуб „Васил Левски“ – Велико Търново, Военен спортен клуб „Тракиец“ - Стара Загора и Военен спортен клуб „Шумен“. Бяха отличени и военните формирования, класирали се на първите три места в комплексното класиране от проведените през 2017 г. общоармейски шампионати – 68-ма бригада Специални сили, Национален военен университет „Васил Левски“ и Сухопътни войски.
„Щастлив съм да бъда за поредна година тук сред Вас и да изразя огромното си задоволство от това, което е постигнато от спортния военен елит на нацията през тази година. Спортът не може без армията и армията не може без спорт. Винаги сте ни помагали, за което сме изключително благодарни“, каза министър Кралев. Той изтъкна, че ММС работи изключително добре с Националната спортна военна федерация и Центъра за елитен спорт към Министерство на отбраната. „Голяма част от елитните български спортисти, които защитават цветовете на България по международните спортни форуми, са част от Българската армия, за което благодаря. Това дава един невероятен шанс за втора кариера на най-успелите български спортисти“, добави спортният министър. Той похвали резултатите на спортист № 1 на НВСФ за 2017 г. капитан Илия Куцаров, който по думите му е най-добрият маратонец в страната ни в момента. Министър Кралев сподели, че заедно с вицепремиера Красимир Каракачанов обсъждат възможността в новия Закон за физическото възпитание и спорта да има специална глава за военно-приложните спортове.
Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов благодари на всички военнослужещи за положените усилия в спорта. „Нашата армия имаше големи традиции в спорта и аз се радвам, че те се възраждат с помощта на Министерството на младежта и спорта и най-вече с желанието, което Вие влагате“, обърна се към присъстващите той.
На церемонията присъстваха още началникът на отбраната на Република България генерал-лейтенант Андрей Боцев, пловдивският митрополит Николай, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев и много други висши военни.
Министерство на младежта и спорта ежегодно финансира спортната дейност на Национална военна спортна федерация по Програма за развитие на спорта на всички. През 2017 г. са проведени 16 състезания и държавни първенства по 8 вида спорт с 1 358 участници. През 2017 г. ММС е финансирало и участието на представителния отбор на въоръжените сили на Република България в III-те Световни зимни военни игри Сочи 2017 г., където България се е класирала на комплексно 10-то място от 26 държави.

10-те най-добри спортисти на МО за 2017 г.:
1. капитан Илия Куцаров – в. ф. 24980 – Божурище – лека атлетика
2. цивилен служител Десислава Василева Славева – в. ф. 42130 – Боровец – ски алпийски дисциплини
3. цивилен служител Спаска Атанасова Павлова – в. ф. 32990 – Пловдив - стрелба с пистолет
4. редник Георги Йорданов Кирилов – в. ф. 32990 – Пловдив - военен трибой
5. матрос Теодор Вощинаров - в. ф. 32140 – Варна – плуване
6. майор Борислав Иванов Тафков – в. ф. 32040 – Крумово - ски алпийски дисциплини
7. цивилен служител Николай Станчев Колев – Централно военно окръжие - стрелба с пистолет
8. курсант Велина Личовска - ВУСК „В. Левски” В. Търново – плуване
9. капитан III ранг Красен Йорданов – в. ф. 32140 – Варна - тенис на маса
10. редник Марина Петрова – Ваклина - служба „Военна полиция” - лека атлетика