Е. Захариева: Ще имаме мнение по казуса "Полша", след като се изслуша страната

Казусът "Полша" се обсъжда повече от година

Ще имаме мнение по въпроса с Полша, но е важно страната да бъде изслушана и тогава ще оповестим мнението си кат страна от ЕС. Това каза пред БНТ външният ни министър Екатерина Захариева.

Европейската комисия предложи страната да остане без право на глас при обсъждането и вземането на решения от Европейския съюз. Причината е, че според Брюксел готвената от властите правосъдна реформа застрашава върховенството на закона в страната. Полското правителство определи решението като политически мотивирано.

"Има процедура по изслушване на Полша, обсъждане в съвета по общи въпроси, за да се движи тази процедура 22 държави трябва да подкрепят препоръките на комисията, след което обсъждане и в ЕП, което също трябва да се подкрепи. Но това не е процедура по отнемане на глас, което е процедура по чл. 7, ал. 2", обясни тя.

"Казусът "Полша" се обсъжда повече от година. Имеше вече две обсъждания в съвет по общи въпроси по време на малтийското председателство и по време на естонското, тази процедура е много тежка", обясни още Захариева.